DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: stem diervriendelijk!

PERSBERICHT

Gemeenten kunnen dierenwelzijn op veel gebieden beïnvloeden: DIERENBESCHERMING: STEM DIERVRIENDELIJK!

Den Haag, 5 maart 2002 Volgens de Dierenbescherming bieden de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een goede gelegenheid om dierenwelzijnsbeleid op lokaal niveau te beïnvloeden. Aan de hand van de verkiezingsprogramma's kan de kiezer vaststellen of een lokale partij dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft. Afdelingen van de Dierenbescherming hebben in de aanloop naar 6 maart de gemeenteraadsfracties gevraagd enkele speerpunten op het gebied van dierenwelzijn in hun programma op te nemen. Hoewel de Dierenbescherming geen stemadvies geeft , vraagt de organisatie te kiezen voor een partij die dierenwelzijn een duidelijke plaats in het beleid geeft.

De Dierenbescherming vindt onder meer dat gemeenten een actief beleid moeten voeren voor de opvang van (zwerf)dieren. Dierenasiel, dierenambulances en andere dierenopvangcentra moeten door de gemeente financieel worden ondersteund. Gemeenten hebben een wettelijke plicht om zwerfdieren op te vangen en twee weken te verzorgen. Vervolgens is het 'liefdewerk, oud papier' van vele vrijwilligers zonder noemenswaardige steun van de lokale overheid. De zwerfkattenproblematiek kan voorts door de gemeente worden ingedamd door samen met de Dierenbescherming en dierenartsen verwilderde katten te vangen, te castreren, terug te zetten en de populatie te monitoren.

Ook ziet de Dierenbescherming een belangrijke taak weggelegd voor de gemeente waar het gaat om het terugdringen van de intensieve veehouderij en het stimuleren van de biologische veehouderij. De ernstige gevolgen voor dieren in de intensieve veehouderij zijn duidelijk zichtbaar geworden door BSE-, varkenspest- en de MKZ-crisis. Om dit dierenleed te voorkomen kan de gemeente haar grenzen sluiten voor de intensieve veehouderij. De scharrel- en biologische veehouderij wordt daarentegen gestimuleerd. Ook zou de gemeente in de eigen kantines en bij recepties e.d. scharrel- en biologische producten dienen te serveren.

Ook voor de in het wild levende dieren is een gemeentelijk beleid noodzakelijk. Zo zou plezierjacht op gemeentegronden verboden kunnen worden en moet de afdeling groenvoorziening bijvoorbeeld werkzaamheden niet laten plaatsvinden in het voorjaar en broedseizoen. Heel concreet zou de gemeente geen vergunningen moeten geven voor boomkappen, rietsnijden, uitbaggeren en droogleggen van sloten en vaarten tussen 1 maart en 1 juli.