Gemeente Zwolle

stemt in met Uitgangspunten Hessenpoort 2 Datum uitgave: 05-03-2002
Onderwerp :Ondernemen
Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft vandaag ingestemd met de voorstellen in de conceptnota Uitgangspunten Hessenpoort 2. Het gaat om een uitbreiding met ca. 170 ha, ten noorden van het huidige Hessenpoort.

In eerdere voortgangsrapportages werd gemeld dat Hessenpoort 1 voor ligt op schema, zowel wat betreft het bouwrijp maken als de vraag naar bouwkavels. Daarom ging het college al in november 2000 akkoord met de start van voorbereidende werkzaamheden voor uitbreiding van bedrijventerrein Hessenpoort. Hiervoor wordt inmiddels de werknaam Hessenpoort 2 gebruikt.

In april vorig jaar heeft de raad ingestemd met het voorbereidingskrediet voor het opstellen van een nota van uitgangspunten en een MER-startnotitie. In deze nota staat op hoofdlijnen het profiel van Hessenpoort 2. Dit profiel is mede totstandgekomen op basis van landelijk, provinciaal en gemeentelijk beleid op het gebied van de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Op grond van marktonderzoek wordt uitgegaan van een uitbreiding met 170 hectare.
Daarbinnen is 25 ha gereserveerd voor spoorvoorzieningen en bedrijven die op het spoor zijn aangewezen.

Het verkeers- en vervoersbeleid is erop gericht om Hessenpoort op meerdere manieren te ontsluiten. Daarbij behoort ook een aansluiting op het nabijgelegen spoor tot de mogelijkheden. Tevens wil men bekijken of het mogelijk is de lijnwerkplaats van de NS, nu nog achter het station op Hanzeland gevestigd, te verplaatsen naar Hessenpoort. In ieder geval wil men in een zo vroeg mogelijk stadium een beeld krijgen van alle mogelijkheden van aansluiting en de consequenties daarvan.

Net als in Hessenpoort 1 wordt, via de Milieu Effect Rapportage, opnieuw veel aandacht besteed aan de milieuaspecten. De definitieve Nota van Uitgangspunten voor
Hessenpoort 2, dient tevens als onderlegger van de startnotitie MER. Op basis daarvan zal de uiteindelijke contour van Hessenpoort 2 worden vastgesteld.

Nu het college er mee heeft ingestemd, wordt de conceptnota Uitgangspunten Hessenpoort 2 vrijgegeven voor inspraak. De reacties van bewoners, diverse overheden en andere belanghebbenden worden verwerkt in de definitieve Nota Uitgangspunten Hessenpoort 2.

In de komende maanden vindt afstemming met de vele betrokken instanties plaats.
Voor de bewoners en bedrijven in het gebied van Hessenpoort wordt in april een informatiebijeenkomst georganiseerd. Naar verwachting zal de definitieve Nota van Uitgangspunten voor de zomer in het College worden vastgesteld.

Bron: Communicatie
Datum van 05-03-2002 tot 11-03-2002