Gemeente Eemnes


* Gemeenteberichten week 10 (datum mededeling 07 maart 2002) Verkeersbesluiten
Vastgestelde regelingen
Referendumverordening
Gemeenteberichten week 10
Bouw- en sloopplannen
Ingekomen meldingen/aangevraagde bouw- en aanlegvergunningen
- Meeuwiskamp 20, plaatsen dakkapel, ingekomen 22 februari 2002.
- Wakkerendijk 56b, veranderen stal, ingekomen 22 februari 2002.
Verleende toestemming/bouw- en aanlegvergunningen
- Herderstasje 7, plaatsen dakkapel, verzonden op 27 februari 2002.
- Wakkerendijk 58, plaatsen urnenmuur, verzonden op 27 februari 2002.
- Melkpad 57, vergroten woning, verzonden op 5 maart 2002. Loman of de heer Schiere van de sector VROM.
Bestemmingsplannen

- Veldweg 14, vergroten woning.

- Rijksweg 2, tijdelijk plaatsen noodgebouw t.b.v. aanpassing restaurant.
bestemmingsplan. Deze bouwplannen liggen vanaf 8 maart 2001 gedurende 4 weken voor een ieder ter inzage bij de sector VROM. De bouwaanvraag voor het tijdelijk plaatsen van een noodgebouw ligt gedurende 2 weken ter inzage.

Voorbereidingsbesluit
De gemeenteraad heeft op 28 januari verklaard dat een bestemmingsplan wordt voorbereid voor 'het Landelijk Gebied', zoals aangegeven op de bij het besluit behorende tekening.

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op 8 maart 2002 en ligt met de bijbehorende stukken vanaf deze datum ter inzage bij de sector VROM van het gemeentehuis.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit bezwaar maken bij de gemeenteraad van Eemnes. Voorts kan de President van de Rechtbank, postbus 13023, 3507 LA Utrecht, worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen. De kosten die hieraan verbonden zijn bedragen 109,- voor burgers en 218,- voor rechtspersonen.

Verkeersbesluiten

Burgemeester en wethouders hebben de volgende verkeersmaatregelen genomen:


- realiseren van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats voor/nabij Patrijzenhof 207 en een plaats voor/nabij Zegge 26, e.e.a. door plaatsing van het bord E6 en een onderbord waarop het kenteken van de auto vermeld is, zoals genoemd in bijlage I van het RVV 1990.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na vandaag een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het verkeersbesluit kunt u inzien bij de balie van de sector VROM. Met ingang van week 4 (21 januari 2002) is gestart met het uitdelen De gemeenteraad heeft op 25 februari 2002 de volgende regelingen vastgesteld:


- delegatiebesluit

- structuurverordening voor de raadscommissies
- reglement van orde voor de raad.

Deze regelingen treden in werking op donderdag 7 maart , de dag na de gemeenteraadsverkiezingen en liggen vanaf die datum ter inzage bij de sector ABW van het gemeentehuis.

Referendumverordening

Sedert 1 januari 2002 geldt de Tijdelijke Referendumwet. Deze wet geeft regels over de mogelijkheid van burgers tot het organiseren van een raadgevend correctief referendum. Op basis van deze wet heeft de gemeenteraad een verordening met een nadere regeling vastgesteld. Deze regeling is eveneens op 1 maart 2002 in werking getreden. De verordening ligt ter inzage op het gemeentehuis bij de Basisadministratie

Informatie over de Regiotaxi

Informatie over de Regiotaxi
In de gemeentelijke rubriek van donderdag 28 februari 2002 hebben we u al wat algemene informatie over de Regiotaxi gegeven, de nieuwe vorm van openbaar vervoer voor iedereen in Eemnes en de andere gemeenten in de regio Eemland. Deze week wordt een aantal specifieke reisvoorbeelden en de meest gestelde vragen behandeld.

Reisvoorbeelden Regiotaxi voor ouderen

Reisvoorbeeld 1
Mevrouw Postma, 67 jaar, is in het bezit van een klantenpas. Zij woont in Eemnes en wil met de Regiotaxi op bezoek bij haar zuster die woont op de Brink in Laren. Ze reist 1 zone en betaalt dus 2 x 0,82 ( 1x de instapzone en 1x de ritzone) = 1,64.

Reisvoorbeeld 2
Mevrouw de Jager en haar vriendin willen naar een concert in de schouwburg in Hilversum. Alleen mevrouw de Jager woont in Eemnes en heeft een eigen pas. Omdat zij met twee personen vanaf een zelfde adres, op hetzelfde tijdstip en naar dezelfde bestemming reizen krijgen mevrouw de Jager en haar vriendin groepskorting.

De reis van Eemnes naar Hilversum is 2 zones. Inclusief instapzone betalen mevrouw de Jager en haar vriendin 3 zones. Mevrouw de Jager betaalt het ouderentarief; d.w.z. 3x 0,82 = 2,46. Haar vriendin betaalt de helft, d.w.z. 3x 0,41 = 1,23.

Reisvoorbeeld 3
De heer en mevrouw Bakker zijn beiden in het bezit van een klantenpas. Zij wonen in Eemnes en moeten voor een afspraak naar ziekenhuis Gooi Noord in Blaricum.
Beiden reizen 2 zones en betalen 3 zones (1x de instapzone en 2x de ritzone). Omdat de groepskorting hier van toepassing is betaalt een van beiden 3x 0,82 = 2,46. De tweede persoon reist voor de helft van dit bedrag = 1,23. Samen betalen zij 3,69.

Reisvoorbeeld 4
De heer de Vries reist met zijn kleindochter van 5 jaar naar de dierentuin in Amersfoort. Ze reizen 5 zones en betalen 6 zones (1x instapzone en 5x de ritzone). Omdat hij in het bezit is van een klantenpas betaalt de heer de Vries het gereduceerde tarief, 6x 0,82 = 4,92. Zijn kleindochter reist voor half geld mee = 2, 46. Samen reizen zij voor 7,38.

Reisvoorbeeld 5
De heer Jansen moet naar het station in Utrecht. Via de reserveerlijn hoort hij dat vanaf zijn adres in Eemnes de reis nog net binnen de 5 zones valt. Daarom betaalt de heer Jansen x 0,82 ( 1x de instapzone en 5x de ritzone) = 4,92.

Omdat Eemnes niet geheel binnen dezelfde zone valt zijn de hiergenoemde voorbeelden indicatief. De centrale van de Regiotaxi kan u precies vertellen hoeveel zones uw reis bedraagt.

Meest gestelde vragen over de Regiotaxi:

Voor wie is de Regiotaxi?
De Regiotaxi is voor iedereen. Alle inwoners van Eemnes, Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk Soest en Woudenberg kunnen reizen met de Regiotaxi.
Bepaalde groepen krijgen echter korting. Zo hebben ouderen en Wvg'ers een eigen tarief. Het ouderentarief wordt vanaf januari 2003 inkomensafhankelijk. Dat wil zeggen dat alleen ouderen met een inkomen onder de 1014,60 (alleenstaand) of 1333,43 (echtpaar) dan nog in aanmerking komen voor de korting.

Hoe bestel ik de Regiotaxi?
Als u met de Regiotaxi wilt reizen, belt u minimaal een uur van tevoren naar de centrale ( 0900 8099). Daar vraagt men uw naam, uw taxipasnummer ( als u een pas heeft), het adres van waar u wilt vertrekken en het adres waar u naar toe wilt reizen. Ten slotte vraagt men u het tijdstip waarop u wilt aankomen op uw bestemming en/of het tijdstip waarop u wilt vertrekken.
U kunt de Regiotaxi al vroegtijdig bestellen. Ook als u al een week van tevoren wilt plannen. Als u wilt kunt u in een keer zowel heen- als terugreis bestellen.
Op zijn laatst bestelt u de Regiotaxi een uur van tevoren. Alleen vanaf het ziekenhuis is het mogelijk om pas een half uur van tevoren te bestellen.

Hoe betaal ik de Regiotaxi?
Wanneer u de Regiotaxi via de centrale bestelt, wordt u verteld hoeveel de rit gaat kosten. Dit bedrag rekent u af met de chauffeur van de Regiotaxi.
Het is dus niet mogelijk om met strippenkaarten die u ook voor de bus gebruikt te reizen met de Regiotaxi.

Hoe vroeg moet ik klaar staan voor de Regiotaxi? Met de centrale spreekt u de tijd af dat u wilt worden opgehaald. De Regiotaxi kan dan een kwartier voor tot een kwartier na deze tijd bij u komen voorrijden. Het is handig om dan klaar te staan, zodat u meteen kunt instappen.

Kan mijn rollator mee in de Regiotaxi?
Rollators, scootmobiels en rolstoelen kunnen mee in de Regiotaxi. Wij vragen u om vooraf, wanneer u de rit bestelt bij de centrale, te melden dat u reist met een rollator, een rolstoel of een scootmobiel.

Kan ik met de Regiotaxi ook reizen met korting buiten Eemland? De Regiotaxi rijdt in het grondgebied van Eemland en in een gebied van 5 zones daaromheen. Inwoners van Eemnes kunnen dus ook met de Regiotaxi naar Hilversum, Bussum, Huizen, Amsterdam Zuidoost of Utrecht. Uw rit moet beginnen of eindigen op het grondgebied van Eemland (zie kaartje). De reiziger kan maximaal 6 zones reizen voor het Regiotaxitarief.

Hoe ver kan ik reizen met de Regiotaxi?
Het is mogelijk om verder te reizen dan vijf zones. Na 5 zones gaat alleen een ander tarief (conform de normale taxiregeling, nl. 1, - per kilometer) gelden.

Heb ik voor de Regiotaxi een taxipas nodig?
Ja, het is de bedoeling dat iedereen die met de Regiotaxi reist een taxipas aanvraagt. Het bestellen van een rit gaat dan een stuk sneller.
Ouderen in Eemnes kunnen de klantenpas gratis aanvragen bij de SWOBEL, Jhr. Roëlllaan 17 in Eemnes. Anderen kunnen de pas (ook gratis) aanvragen bij de Regiotaxi (o.v.v. Klantenpas, Antwoordnummer 7029, 3760 TA Soest).

Wie reizen met het kortingstarief?
Wvg-geïndiceerden en ouderen in Eemnes kunnen reizen voor een eigen gereduceerd tarief. De tarieven voor de Regiotaxi zijn dan als volgt: Categorie Per zone Jaarmaximum
Normaal tarief 1,32 Geen
Ouderen 0,82 Geen
Wvg-geïndiceerden 0,36 570 zones

Bij elke ritprijs wordt standaard 1 instapzone opgeteld. De prijs van deze instapzone is gelijk aan de prijs die u voor 1 zone betaalt.

Mogen begeleiders voor half geld mee?
Voor Wvg-geïndiceerden geldt dat hun begeleiders gratis mee mogen als zij in het bezit zijn van een NS-begeleiderskaart. Dit geldt niet voor de overige pashouders. Wel geeft de regiotaxi korting van 50% aan de tweede persoon die vanaf hetzelfde adres reist. Echter, de pas blijft persoonsgebonden. Aan echtparen wordt aangeraden om ieder persoonlijk een pas aan te vragen, zodat zij ook afzonderlijk van elkaar kunnen reizen.
Hebt u nog vragen over de Regiotaxi en het nieuwe ouderenvervoer? Bij de SWO-BEL kunt u terecht voor uitgebreide informatie en folders, telefoon 035-5316054

Uitgebreide informatie is ook te vinden op de website: www.deregiotaxi.nl.