Nieuw-Vlaamse Alliantie

Nogmaals federale promotie van Vlaamse gezondheidszorg (05/03/02)

De federale overheid ontpopt zich dezer dagen tot de grootste promotor van een Vlaamse gezondheidszorg. Het onoverzichtelijk kluwen van bevoegdheden en de uiteenlopende visies, leidt er nu toe dat 62.000 Vlaamse baby's niet tijdig worden gevaccineerd tegen hepatitis B, terwijl de meerderheid van de infecties net wordt opgelopen tijdens de kinderjaren.

Maar liefst 5 bevoegde ministers van 4 verschillende regeringen, met sterk uiteenlopende visies op gezondheidszorg samen laten beslissen over vaccinatiecampagnes, is om moeilijkheden vragen. Alvast 62.000 Vlaamse kinderen zijn de dupe.

Ter wille van een snel en efficiënt gezondheidsbeleid, bepleit de N-VA de overheveling van de gezondheidszorg naar de gemeenschappen, zoals trouwens vervat in het Vlaams regeerakkoord. De N-VA dient in het federaal parlement een voorstel van bijzondere wet in voor de overheveling van het gezondheids- en gezinsbeleid naar de gemeenschappen, zodat alvast op dit punt het luik 'institutionele hervorming' van het Vlaams regeerakkoord gerealiseerd wordt.

Verleden week nog werd de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië inzake de gezondheidszorg geïllustreerd door het "toekomstplan voor de huisartsgeneeskunde" van dr. Van de Meulebroeke. De N-VA was aangenaam verrast door de inhoud van het rapport dat op een sterk Vlaamse leest is geschoeid. Precies daarom voorspelt de N-VA nu al een formeel "njet" vanwege de Franstaligen. Wat wordt voorgesteld druist immers in grote mate in tegen de Franstalige visie op gezondheidszorg in het algemeen en de huisartsenproblematiek in het bijzonder.

Maar ook aan de Vlaamse invulling van het rapport ontbreekt een en ander. Het gaat dan vooral om elementen die de Vlaamse-Waalse tegenstelling inzake gezondheidszorg nog eens extra in de verf zouden zetten. Zo is nergens sprake van preventie, een nochtans uitgesproken Vlaamse prioriteit die voor de N-VA in een omvattend gezondheidsbeleid moet gesitueerd worden. Ook over het voorschrijfgedrag, de overconsumptie van geneesmiddelen, de overtollige onderzoeken in radiologie en klinische biologie en de invloed van de farmaceutische nijverheid op het gezondheidsbeleid wordt in dit rapport opvallend zedig gezwegen. Toevallig gaat het hier om stuk voor stuk typisch Waalse pijnpunten.

Het rapport is een zoveelste bevestiging van de dringende noodzaak aan een Vlaams gezondheidsbeleid. Zolang dit alleen maar kan binnen een verstikkende unitaire sociale zekerheid kan van een "gezond" gezondheidsbeleid geen sprake zijn.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be