Ingezonden persbericht


REFERENDUM NIEUWS MAART 2002


---


* Amsterdammers spreken zich uit voor directe democratie
* Amsterdams Initiatief boekt eerste succes
* Toch veel minder beleidsvrijheid gemeenten op referendumgebied
* TRW boekt eerste resultaten

* www.referendumwet.nl
* Referendum GVB Amsterdam

* Referendum wint terrein in EU

* Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen verlaagt drempels volksinitiatief
* Zwitserland stemt voor toetreding VN

* Referendum Platform verhuisd


* AMSTERDAMMERS SPREKEN ZICH UIT VOOR DIRECTE DEMOCRATIE

In de Beraadsgroep Directe Democratie, waarin personen uit bijna alle politieke partijen uit de binnenstad deelnemen, zijn 6 voorstellen voor toepassing van directe democratie ontwikkeld. Stichting Agora Europa en het Instituut voor Publiek en Politiek hebben deze voorstellen vervolgens verwerkt in een Opiniewijzer, zodat bewoners en gebruikers van de binnenstad zich ook over deze voorstellen konden uitspreken.

Op 18 februari j.l. werd de uitslag gepresenteerd: 86 procent van de invullers is voor toepassing van directe democratie. Het hoogst scoorden het agendarecht (waarbij burgers nieuwe voorstellen in de raad kunnen inbrengen) en interactief beleid (waarbij burgers vanaf het begin bij de ontwikkeling van projecten input hierin hebben). De andere voorstellen, waaronder het referendum op volksinitiatief (waarbij burgers referenda over door henzelf gemaakte voorstellen kunnen afdwingen) scoren echter vrijwel even hoog. Op donderdag 28 februari spraken de politieke partijen van de binnenstad op een Verkiezingsdebat uit welke voorstellen zij na de verkiezingen zullen invoeren. Daarbij bleek dat een aantal voorstellen op brede instemming kan rekenen. Wordt vervolgd


* AMSTERDAMS INITIATIEF BOEKT EERSTE SUCCES


* TOCH VEEL MINDER GEMEENTELIJKE BELEIDSVRIJHEID

In de Paarse coalitie was men tot het compromis gekomen dat gemeenten die voor medio februari 2001 een eigen referendumverordening hadden, deze mogen behouden. Voor hen zou de Trw niet gelden. Inmiddels heeft men door (het Referendum Platform had men hen dat gelijk kunnen vertellen) dat de meeste gemeenten echter geen formeel correctieve referenda kennen, maar referenda waarbij de volksstemming plaatsvindt VOORdat de gemeente het formele besluit neemt. Dus vallen zij buiten de uitzonderingsbepaling, die alleen voor correctieve referenda opgaat. En bij zo n niet-correctieve gemeentelijke verordening dreigt nu dat over hetzelfde onderwerp twee keer een referendum zou kunnen worden afgedwongen eentje op grond van de verordening en eentje op grond van de Trw. Dat verbiedt de wet en dus gaan veel gemeentelijke verordeningen alsnog op de schop. Van de grote steden geldt dit onder andere voor Rotterdam.

Gemeenten die vragen hebben op dit gebied kunnen zich wenden tot BZK-ambtenaar Henk-Martijn Breunese, tel 070-4267671. De VNG, trouwe kettinghond van de rijksoverheid, zal de toetsing van gemeentelijke verordeningen op zich nemen middels beleidsmedewerker Joke van der Kwast, tel 070-3738482. Wij bieden onze excuses aan voor de toenemende obscuriteit van dit onderwerp, maar dan weet u tenminste ook waar ambtenaren en juristen zich mee bezig houden.


* TRW BOEKT EERSTE RESULTATEN

Net als in Amsterdam is men in Rotterdam bezig een referendum over de voorgenomen privatisering van het stedelijk openbaar vervoer op te starten, dit keer vanuit de SP. In Leiden verdween een omstreden plan voor een verbouwing van de Aalmarkt van tafel nadat een actiegroep met een referendum had gedreigd. In Haarlem is onduidelijk of een referendum gehouden kan worden via de bestaande verordening of via de nieuwe Trw, maar hier hebben o.a. Stadspartij Leefbaar Haarlem een actie op touw gezet om een referendum te organiseren over bouwplannen (o.a. een parkeergarage) in het oude stadscentrum, waarvoor de oude HBS gesloopt moet worden.


* WWW.REFERENDUMWET.NL

* REFERENDUM OVER PRIVATISERING OV IN AMSTERDAM


* --------------------------------------------- Het referendumcomite Ons GVB geen NV , dat de voorgenomen privatisering van het Gemeentelijke Vervoerbedrijf (bussen, trams, metro en ponten) wil tegenhouden, heeft 16 januari j.l. ruim 41.000 handtekeningen ingeleverd bij het gemeentebestuur, opgehaald in slechts 5 weken. Hiermee heeft ze ruim de drempel van 25.000 handtekeningen gehaald. Het gemeentebestuur heeft beslist dat het referendum gelijktijdig met de nationale verkiezingen op 15 mei a.s. wordt gehouden. De hoop van het referendumcomite is dat hierdoor de opkomst hoog genoeg zal zijn om de opkomstdrempel te halen. In Amsterdam is een referendum alleen geldig als een eventuele meerderheid die tegen het gemeentevoorstel stemt, tegelijk minimaal 50 procent van de opkomst van de laatste raadsverkiezingen uitmaakt. Een peiling door O+S in opdracht van AT5 in januari wees uit dat op dat moment 71% van de Amsterdammers tegen de privatisering is.

* REFERENDUM WINT AAN TERREIN IN EUROPESE UNIE


* --------------------------------------------- Op 28 februari begon de Conventie over de Toekomst van de EU haar werkzaamheden. De Conventie, ingesteld op de top van Laeken in december, moet zomer 2003 met voorstellen komen hoe de Europese Unie geheel hervormd zou moeten worden, en met een concept voor een Grondwet voor de Europese Unie. Dit is een buitenkans voor de invoering van directe democratie op EU-niveau. Immers, in zo n grondwet zou het referendum en volksinitiatief verankerd kunnen worden, zoals o.a. de Nederlandse regering al heeft voorgesteld. Dit lijkt vooralsnog een brug te ver.
Het principe dat de Grondwet echter door de Europese burgers via een referendum goedgekeurd zou moeten worden, wint echter steeds meer aan terrein. Op de opening van de Conventie pleitte de voorzitter, de invloedrijke ex-premier van Frankrijk Giscard d Estaing, voor zo n referendum, gelijktijdig met de Europese verkiezingen in alle EU-lidstaten te houden in 2004. Diverse andere Conventie-leden hebben ook laten weten open te staan voor een Europees referendum, zoals vice-voorzitter Amato (Italië), de vertegenwoordiger van het Duitse parlement Jürgen Meyer, en de Europees Parlement-vertegenwoordigers Jens-Peter Bonde (Denemarken) en Sylvia Kaufmann (Duitsland). Nederland kan wellicht een bijdrage leveren via de godfather van het Nederlandse referendum, Hans van Mierlo, die de Nederlandse regering in de Conventie vertegenwoordigt.


* ZWITSERS STEMMEN VOOR TOETREDING VN


* --------------------------------------------- Op de stemdag van 3 maart in Zwitserland referenda worden in Zwitserland gebundeld op 4 stemdagen per jaar keurde 54% van de Zwitsers toetreding tot de Verenigde Naties goed. Zwitserland is momenteel geen lid van de VN. In 1986 werd eerder een referendum gehouden, waarbij 75% van de Zwitsers tegen toetreding stemde. De Nee-campagne wees op het ondemocratische karakter van de Verenigde Naties, waarbij de 5 leden van de VN-Veiligheidsraad tegen de wil van de rest van de wereld zaken kunnen doordrukken, en dat Zwitserland zijn onafhankelijkheid moet koesteren. De Ja-campagne wees erop dat Zwitserland vaak al meedoet aan VN-vredesmissies, en waarom zou men wel meedoen maar niet meebeslissen? Nu Zwitserland toetreedt tot de VN is het Vaticaan de enige staat ter wereld die geen VN-lid is.

* DUITSE DEELSTAAT NORDRHEIN-WESTFALEN VERLAAGT DREMPELS


* --------------------------------------------- De coalitie van SPD en Grünen heeft, met steun van de oppositionele CDU, in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen besloten de drempels voor volksinitaitieven aanzienlijk te verlagen. Over alle onderwerpen waar de deelstaat bevoegd over is, mogen nu volksinitiatieven gehouden worden. De eerste drempel, waarna burgers hun voorstel in het parlement van de deelstaat kunnen brengen, wordt verlaagd naar 0,5 procent van de kiesgerechtigden. De tweede drempel, waarmee de burgergroep een referendum over hun voorstel afdwingt, wordt verlaagd van 20 naar 8 procent van de kiesgerechtigden. De opkomstdrempel wordt verlaagd van 50 procent naar 15 procent van de kiesgerechtigden. De deelstaatregering besloot tot de veranderingen naar aanleiding van de Duitse zusterorganisatie van het Referendum Platform, de beweging Mehr Demokratie.

* REFERENDUM PLATFORM PER 1 FEBRUARI VERHUISD


---

Per 1 februari is het Referendum Platform, samen met haar zusterclubs Stichting Agora Europa en het Initiative & Referendum Institute Europe, verhuisd naar:

Entrepotdok 19 A

1018 AD Amsterdam

De rest blijft ongewijzigd:

Tel. 020-6380558

Fax 020-4207759

Email info@referendumplatform.nl

Website www.referendumplatform.nl

++++ Referendum Nieuws is de maandelijkse nieuwsbrief van het Referendum Platform, geredigeerd door Arjen Nijeboer. Forward dit bericht aan vrienden en geestverwanten. Stuur nieuws en tips s.v.p. aan: arjen.nijeboer@referendumplatform.nl ++++