Provincie Utrecht

Persbericht

Steun ministerie EZ voor provinciale aanpak

Provincie investeert in Utrechtse bedrijvigheid

05-03-2002
De provincie Utrecht heeft op succesvolle wijze steun weten te vinden bij het ministerie van Economische Zaken voor een om-vangrijke investering in de Utrechtse bedrijvenlocaties. Meer dan 6.8 miljoen aan rijksbijdragen heeft de provincie hiervoor in de wacht gesleept.

De provincie borduurt daarmee voort op het vorige Investerings-programma voor de Utrechtse bedrijventerreinen. Ook dit pro-gramma, dat in de zomer van 2001 werd ingediend, kon rekenen op steun van het rijk. Het extra geld uit Den Haag komt uit een co-financieringsregeling, de Tender Investeringsprogramma's Provincies (TIPP) waarmee de provincie voor gemeenten en onder-nemingen meer werk maakt van verbetering van het regionale vesti-gingsklimaat. Om van deze tenderregeling gebruik te kunnen maken, draagt de provincie zelf ruim 1 miljoen bij.

Amerongen
Het tweede Investeringsprogramma richt zich vooral op verbete-ring van enkele kleinere bedrijventerreinen in de provincie. Vaak zijn deze echter voor lokale ondernemers van bijzonder belang. Een voorbeeld is het bedrijventerrein van Amerongen dat ruim 50 jaar oud is en waar de gemeente nu met steun van de provincie aan de slag kan met een revitaliseringproject De toegang tot het terrein zal worden verbeterd, waardoor verkeer niet langer via de nabijge-legen woonwijk rijdt. Verder treft Amerongen voorberei-dingen voor intensiever gebruik van de ruim-te en worden op dit terrein vijf nieuwe bedrijfsunits gebouwd.

Zeist
Medio dit jaar kan eveneens met steun uit het provinciale pro-gramma gestart worden met uitgifte van grond op het vernieuwde Zeister bedrijventerrein Seyst. Van het nu nog braakliggende Sigma terrein wordt een moderne bedrijvenlocatie gemaakt met veel groen en een speciale representatieve zone, waar in totaal circa tien milieuhinderlijke bedrijven uit het centrum van Zeist een nieuw onderkomen vinden. De toegang tot het nieuwe terrein zal door middel van een rotonde op de provinciale weg worden verbeterd. Bijzondere aandacht is er op dit terrein voor duurzaam bouwen. Zo wordt het regenwater opgevan-gen en doorge-leid naar speciale infiltratievelden. Deze helpen mee in de strijd tegen de verdroging op de Utrechtse Heuvelrug.

De Bilt
Speciale aandacht is er in het Investeringsprogramma van de provincie voor ver-nieuwende projecten als in De Bilt. De gemeente werkt daar in nauwe samenwerking met betrokken ondernemers aan het nieuwe bedrijventerrein Larenstein. Ongeveer 30 bedrijven uit de di-recte omgeving zullen daar vanaf 2003 worden gehuisvest. Om zoveel mogelijk aan de vraag te voldoen, is intensief ruimte-gebruik een belangrijke rode draad. De bedoeling is om 15% ruimtewinst te behalen door ingrepen als geschakeld bouwen en dubbel grondgebruik. Bijzonder is ook de intensieve wijze waarop de gemeente en bedrijfsleven samen werken aan de inrich-ting van dit nieuwe terrein.

Overige projecten
Overige projecten die met steun van de provincie Utrecht kunnen worden gerealiseerd, zijn o.a. de ontwikkeling van een vernieuwd be-drijventerrein bij het station van Abcoude (start 2002); herstructurering van het bedrijventerrein de Schaft in Houten (start eind 2002); de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw voor culturele ondernemers op het voormalige terrein van de Faculteit Dierge-neeskunde aan de Biltstraat te Utrecht (start maart 2002) en de reconstructie van de Eemhaven in Amersfoort tot een trekpleis-ter voor water-recreanten (start medio 2002).

Verdeling EZ-subsidie
De verdeling van het totaal beschikbare bedrag aan subsidie uit dit investeringsprogramma over de Utrechtse gemeenten komt op 12 maart a.s. aan de orde in de vergadering van Gedeputeerde Staten. De statencommissie Cultuur en Economie adviseert op 25 maart a.s. over deze kwestie.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 2583196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl