Provincie Utrecht

Persbericht

Koopprijsgrens woningen regio Veenendaal naar 181.000,-.

05-03-2002
Gedeputeerde staten van Utrecht honoreren het verzoek van de gemeente Veenendaal om de koopprijsgrens voor woningzoekenden te verhogen naar 181.512. Veenendaal mag nu aan kopers van woningen tot 181.152 de eis stellen van economische of maatschappelijke binding aan de regio. Boven deze grens is er volledige vestigingsvrijheid. Veenendaal wil met deze maatregel de spanning op de woningmarkt verlichten. De koopprijsgrens die Veenendaal tot nu toe mocht hanteren was 87.126.

De gemeente Veenendaal heeft, net als veel gemeenten in de provincie Utrecht, te maken met spanning op de woningmarkt. In vergelijking met voorgaande jaren worden er jaarlijks veel minder nieuwe woningen gebouwd, terwijl de vraag naar woningen vanuit Veenendaal en de regio onverminderd hoog blijft. Door die druk op de woningmarkt en de koopprijsontwikkeling van de afgelopen jaren wordt de huisvesting van de zogenaamde doelgroep moeilijker. De gemeente Veenendaal wil daarom vestigingsbeperkende maatregelen voor een deel van de koopwoningen nemen, vooral ook om de doorstroming op de regionale woningmarkt te bevorderen. Daarmee hoopt de gemeente kansen voor de doelgroep op een passende woning binnen redelijke termijn, te waarborgen.

De toestemming van gedeputeerde staten betekent dat kopers van woningen in Veenendaal met een kooprijs tot 181.512 economisch of maatschappelijk gebonden moeten zijn aan Veenendaal of één van de regiogemeenten uit Zuidoost Utrecht. Tot deze regio behoren de gemeenten Rhenen, Renswoude, Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Zeist. GS willen overigens nog dit jaar de huidige regelgeving voor bindingseisen in de provincie samen met onder meer de Utrechtse gemeenten evalueren. Dan zullen GS ook met de provincie Gelderland overleggen over de woningmarktrelaties tussen Veenendaal en Rhenen en de Gelderse gemeenten Wageningen en Ede.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 2583207 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl