Ingezonden persbericht


PERSBERICHT MARIN KASIMIR

BOOKED OUT
9 MAART T/M 13 APRIL 2002

Wij zijn zeer verheugd u de eerste galerie-tentoonstelling in Nederland aan te kondigen van de in België wonende kunstenaar Marin Kasimir. Marin Kasimir (1957) neemt binnen de achitectuurfotografie van zijn generatie een eigenzinnige plaats in. Hij kreeg internationale bekendheid met zijn panoramische foto's van stedelijke architectuur in gebruik genomen door haar bewoners en passanten. Het zijn langgerekte foto's waarin de kijker kan dwalen langs de bebouwde en nog te bouwen delen van de stad, winkelstraten behangen met reclame, etalages, pleinen, verkeer en vooral veel mensen. De foto's zijn zeer gedetailleerd en geven na een eesrte indruk van een ons bekend stadstafereel een blik op de wonderlijkheid van het alledaagse. Marin Kasimir maakt voor zijn foto's gebruik van een roterende camera die om haar as draait, 360 of 820 graden over een periode van bv een etmaal. Hiermee krijgen zijn foto's een cinematografisch tijdsverloop.

Het uitgangspunt voor de tentoonstelling zijn twee recent uitgegeven boeken. Kasimir kreeg van de stad Parijs opdracht om de hoofdas van Parijs te fotograferen, van de place de la Concorde tot aan de Arc de Triomphe op de nacht van onze eeuwwisseling. Dit resulteerde in een boek L' Envers du Passage uitgegeven in de vorm van een leporello met een beeld van ongeveer 18 meter lang. Dag Almere is de titel van de publicatie in opdracht van de stad Almere voor haar 25 jarig bestaan. De foto laat de stad zien gedurende het etmaal op 4 en 5 mei 2001. Beide publicaties worden in de galerie tentoongesteld evenals de fotowerken die n.a.v. deze opdrachten zijn onstaan.

Op verzoek van de kunstenaar worden alle activiteiten die verbonden zijn met de opening, van installatie t/m diner, geconcentreerd op één dag en opgenomen door zijn camera die zal draaien. (voor de gegevens zie uitnodigingskaart). Door de inrichting gaat de galerie een dialoog aan met de tentoongestelde werken. Zo ook haar verschillende functies. Booked out speelt zich af op meerdere werkelijkheidsniveaus.

Werk van Marin Kasimir is in Nederland verder nog te zien in het Stadhuis en in de parkeergarage van Den Haag, in de Leidsche Rijn Kindercluster Voorn , in Amsterdam-Noord en vanaf mei in Almere. Op 19 april opent de tentoonstelling Histoires de Cadres in het C.E.A.A.C te Strasbourg. Bij deze tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie.

Voor aanvullende informatie gelieve contact op te nemen met de galerie.

Galerie de Expeditie
Leliegracht 47
1016 GT AMSTERDAM
T 31 (0)20 6204758
F 31 (0)20 6246220

Openingstijden:
woensdag t/m vrijdag
10.30 - 18.00
zaterdag
14.00 - 18.00