Gemeente Den Haag

202-03-04: Geruisloze sloop bunker kleine Alexanderkazerne

De bunker van de Kleine Alexanderkazerne wordt op de zaterdagen 9 en 30 maart met behulp van springstof gesloopt. De ontploffingen zijn echter nauwelijks hoorbaar en zichtbaar. Dit omdat de bunker zwaar is ingepakt met zand en springmatten. Het levert dan ook geen risicos op voor de omgeving. De sloop van de bunker uit de Atlantik Wall-periode is nodig omdat daarmee de aanleg mogelijk wordt van het laatste deel van de Noordelijke Randweg.

De sloop van de Kleine Alexanderkazerne is vrijwel gereed. Alleen de op het terrein gelegen bunker moet nog gesloopt worden. Deze bunker moesten de Nederlanders tijdens de bezetting in opdracht van de Duitsers bouwen. Omdat het een dak heeft van circa twee meter dik en muren van 2,5 meter beton wordt de bunker gekraakt met kleine ladingen springstof. Deze worden opeenvolgend tot ontploffing gebracht.

Helemaal ingepakt
De keuze voor kleine hoeveelheden springstof leidt ertoe dat er geen grote knal te horen zal zijn maar een veelvoud aan kleine knallen binnen enkele seconden. Bovendien worden containers drie hoog aan de zijde van de Landscheidingsweg geplaatst en wordt de bunker afgedekt met zand en twee lagen beschermingsmatten. De bunker wordt zo als het ware helemaal ingepakt. Het wordt daardoor dus geen grote en zichtbare ontploffing.

Tijdelijke afzetting
Op zaterdag 9 maart om 8.45 uur worden eerst het dak en de wanden tot ontploffing gebracht. Nadat het puin daarvan is weggehaald, gebeurt op zaterdag 30 maart om 8.45 uur hetzelfde met de vloer. Voor alle zekerheid wordt op deze dagen -in aanwezigheid van de Politie- in een straal van 150 meter het gebied tijdelijk afgezet (inclusief wegen en groenpaden). Echter binnen 10 minuten rijdt het verkeer weer over de Landscheidingsweg. De direct aangrenzende omwonenden en aangelegen bedrijven worden ruim van te voren ingelicht.
last update: 4 maart 2002 ;pag.: 11536; auteur: 10;cat.: 17