Gemeente Den Haag

2002-02-05: Tentoonstelling archeologie in Loosduinen

De tentoonstelling Archeologie in Loosduinen is vanaf 9 maart toegankelijk voor publiek in het Loosduins Museum "De Korenschuur". In de loop der tijd zijn in Loosduinen veel vondsten en opgravingen gedaan die van grote archeologische waarde bleken te zijn. De tentoongestelde voorwerpen dateren vanaf 5000 jaar geleden.

Het dorpje Loosduinen, nu Haags grondgebied, is in de dertiende eeuw ontstaan. Toch was het gebied al lang daarvoor bewoond. Sporen die gevonden zijn, wijzen erop dat de vroegste bewoning dateert vanaf 3000 voor Christus. Loosduinen was een gemeente met grote archeologische waarden, al was dat vroeger nog niet duidelijk.

De tentoonstelling Archeologie in Loosduinen gaat over de bijzondere archeologische vondsten die in Loosduinen zijn aangetroffen. Zo is aardewerk te zien uit de Late Steentijd (gevonden onder de dertiende eeuwse stenen kamer van Madestein). In de vitrines zijn ook nog een 18e eeuws vogelfluitje, enkele waterkruiken met bijbehorende puthaken en een tafelservies te zien. De vele gevonden munten duiden op de vroege ontwikkeling van een geldeconomie. Ook veel sieraden, zoals bijvoorbeeld vingerringen en mantelspelden verraden veel over de Romeinse tijd. Enkele opgegraven Merovingische asurnen (met de as er nog in!) zijn een wat macabere erfenis uit het verleden. Vele andere voorwerpen gunnen de bezoekers een blik op het rijke archeologisch verleden van Loosduinen.

Het Museum is tot en met 1 december 2002, elke zaterdag en iedere eerste zondag van de maand geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen die tussendoor willen komen kijken, kunnen een afspraak maken met Museum De Korenschuur aan de Margaretha van Hennebergweg 2a te Loosduinen, telefoonnummer (070) 397 3342. Meer informatie www.denhaag.nl/archeologie en www.loosduinsmuseum.nl.

5 maart 2002

last update: 6 maart 2002 ;pag.: 11607; auteur: 112;cat.: 17 Uw