DLV-Adviesgroep

DLV begeleidt grootste tulpenbroeier op watercultuur

Sinds kort heeft Karel Bolbloemen BV uit Bovenkarspel haar gloednieuwe accommodatie in gebruik genomen. Hier zal zij jaarlijks miljoenen tulpenbloemen op watercultuur in eigen beheer prepareren, in bloei trekken en exportklaar maken.

De eerste voorbereidingen voor dit project dateren al weer van 1997. De definitieve uitwerking is vanaf maart 2000 gestart. Met de bestektekeningen en bestekken van DLV zijn de diverse aannemers en installateurs aan de slag gegaan.

Tussen het slaan van de eerste paal en de ingebruikname van de preparatie zaten slechts zeven maanden. Dankzij een duidelijke planning en frequent bouwoverleg met alle betrokken partijen is dit voorspoedig verlopen. Inmiddels zijn ook de kassen en het geheel geautomatiseerde logistieke systeem opgeleverd en zijn de eerste tulpen van watercultuur gebost.

Met de medewerking van ruim tien DLV-specialisten is hier een hoogwaardig en modern bedrijf tot stand gekomen. Op tal van gebieden is een doordacht ontwerp uitgewerkt, mede dankzij de vooruitstrevende visie van onze opdrachtgevers. Er zijn vele noviteiten doorgevoerd op bouwkundig, installatietechnisch en logistiek gebied. Hierbij waren arbeidsbesparing, arbeidsomstandigheden en energiebesparing belangrijke uitgangspunten. Tijdens de open dag zullen ruim dertig toeleveranciers tal van interessante technieken laten zien en toelichten:
Ø Een automatische opplantlijn voor tulpenbollen; Ø Een geautomatiseerd logistiek systeem voor de oogst en verwerking van tulpenbloemen;
Ø Toepassing van watercultuur met voorbereidingen voor waterzuivering en hergebruik;
Ø Proeftuin Zwaagdijk toont de resultaten van haar praktijkonderzoek naar potgrondbroei, broei op stilstaand water, stromend water en eb/vloed;
Ø Diverse methoden van brandbeveiliging;
Ø Geluidsarm ontwerp;
Ø Nieuwste technieken van koeling, verwarming en klimaatregeling; Ø Een opstelling van de nettenteelt (planten-koppen-oogsten); Ø Vele andere zaken worden door de bedrijven toegelicht.

Karel Bolbloemen BV nodigt vakgenoten en andere geïnteresseerden uit op haar Open Dag. Volgt u de routebordjes vanaf de kruising Veilingweg-Drechterlandseweg (nabij CNB te Bovenkarspel).

Het bedrijf is tijdens de Open Dag volledig in productie. Voor vermaak van kinderen wordt gezorgd, maar vanwege de verregaande mechanisatie en automatisering is het bedrijf voor hen minder geschikt.

U bent welkom op zaterdag 9 maart 2002 van 10 tot 16 uur.