Ingezonden persbericht


De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren geeft startschot aan acties ter verzwaring van dierenmishandeling!

Dit is een origineel persbericht.

De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren geeft startschot aan acties ter verzwaring van dierenmishandeling!

Zaterdag 9 maart 2002 zal de fataal verwaarloosde Bordeaux-dog Max om 13.00 uur worden begraven op de Dierenbegraafplaats Viviana te Prinsenbeek (bij Breda). De begrafenis zal worden bijgewoond door honderden teleurgestelde dierenliefhebbers uit heel Nederland. Met deze emotionele daad willen zij de aandacht vestigen op de lakse en gedogende houding van de Nederlandse staat ten aanzien van dierenmishandeling en -verwaarlozing. Aanwezig is ook Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, die hier het startschot zal geven aan acties ter verzwaring van dierenmishandeling.

De dieren in Nederland hebben sinds 1992 hun eigen Gezondheids- en Welzijnswet. Volgens deze wet kunnen verwaarlozing, onthouding van zorg en het opzettelijk doden van dieren bestraft worden met 2 jaar gevangenisstraf of een maximumboete van 11.250,- euro. Dat dit nooit gebeurt, druist niet alleen in tegen het Nederlandse rechtsgevoel, maar is tevens een grove tekortkoming van de Nederlandse staat om deze overtredingen naar behoren te berechten.

Naar aanleiding van de fatale verwaarlozing van de Bordeaux-dog Max heeft de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren contact opgenomen met minister Korthals van justitie, de kamerleden en alle grote politieke partijen met het dringende verzoek de maximumboete ook effectief toe te passen. De reacties hierop waren, met uitzondering van een enkele partij, zeer lauw te noemen.

De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren voert de druk op om de maximumboete op dierenmishandeling toe te passen. Nederland moet een precedent scheppen voor toekomstige veroordelingen van dierenmishandeling en -verwaarlozing en hiervoor zal de stichting zich hard blijven maken. Bij de begrafenis van Max zal de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren oproepen tot een protest richting minister Korthals van Justitie. Via hun website, roepen zij tevens op tot een digitaal protest waarin minister Korthals gevraagd zal worden er over te waken dat de maximumstraf op bovengenoemde fatale verwaarlozing toegepast zal worden. De actie is te vinden op www.zinloosgewelddieren.nl.


- einde bericht -