FNV BOUW

FNV Bouw bepleit strenge maatregelen tegen het gebruik van lad

In Europa vallen ieder jaar 500.000 werknemers van een ladder, steiger of dak. Duizend van hen overleven dat niet. In Nederland maken jaarlijks bijna 600 schilders en stukadoors een val. Meer dan een kwart valt zelfs van een hoogte van meer dan 2,5 meter. Cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid maken dat duidelijk. FNV Bouw gaat zich sterk maken om het werken op hoogte veiliger te maken. Op 9 maart start de bond de campagne 'Geef de ladder een trap'.

Sinds juni vorig jaar geldt er een Europese richtlijn die het gebruik van ladders aan banden legt. Alleen als het echt niet anders kan, mag er nog op een ladder worden gewerkt. FNV Bouw heeft zijn leden in de afbouwsector uitvoerig geraadpleegd om de algemene Europese richtlijn concreet voor Nederland in te vullen. Tijdens een groot aantal bijeenkomsten is met ruim tweehonderd schilders en stukadoors - de praktijkdeskundigen bij uitstek - gediscussieerd. Bovendien hebben meer dan honderd leden meegedaan aan een enquête.

Op grond van deze ledenraadpleging zal FNV Bouw bij de overheid en de werkgeversorganisaties de volgende maatregelen bepleiten:
1. Als regel mag de ladder niet meer als werkplek worden gebruikt. Uitzonderingen op deze regel zijn alleen toegestaan wanneer eerst de veiligheidsrisico's op een rijtje zijn gezet. Er mag alleen een ladder worden gebruikt wanneer deze Risico-Inventarisatie duidelijk maakt dat:

- er geen grote risico's aan het werk zijn verbonden;
- de klus niet meer dan drie uur per dag vraagt (waarvan niet meer dan
2 uur aaneengesloten);

- de klus een werkhoogte ónder de 6 meter inhoudt
- er extra voorzieningen zijn getroffen tegen het wegglijden van de ladder;

- er geen materiaal zwaarder dan 2,5 kilo de ladder mee worden opgenomen;

- de omvang van het materiaal niet meer dan 1 m2 is;
- de werknemer niet verder hoeft te reiken dan één armlengte en dús met twee voeten op de sporten van de ladder staat. Pas wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan mag op de ladder worden teruggegrepen.
2. Iedere werknemer in de afbouwsector moet de cursus Werken op hoogte hebben gevolgd, waarin onder andere aandacht wordt besteed aan het opstellen van de Risico-Inventarisatie.

3. In ieder bedrijf moet werkoverleg worden gevoerd zodat de veiligheidsrisico's tussen werkgever en werknemers besproken kunnen worden.

FNV Bouw neemt op korte termijn contact op met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met de werkgeversorganisaties in de afbouwsector met het doel om deze maatregelen nog voor de zomer te kunnen invoeren. Daarbij zal de bond ook aandringen op een strenge controle door de Arbeidsinspectie. Bij overtreding van de regels moet een boete worden opgelegd. Dat voorkomt dat bedrijven onderling gaan concurreren op veiligheid.

Sectorbestuurder Charles Verhoef zal deze maatregelen bekend maken tijdens de startdag van de campagne 'Geef de ladder een trap'. Deze vindt plaats op zaterdag 9 maart in de Central Studios, Gietijzerstraat 3 in Utrecht. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en wordt rond 12.30 uur afgesloten. Voorafgaand aan de bekendmaking van de maatregelen zal een schilder die een val van een ladder heeft gemaakt vertellen over zijn ervaringen. Verder staat er een discussie met een vertegenwoordiger van de Arbeidsinspectie op het programma.

Voor de redactie,