WILLIAM M. MERCER

Amsterdam consolideert positie op ranglijst leefkwaliteit sted

Amsterdam consolideert positie op ranglijst leefkwaliteit steden

Wereldwijd onderzoek naar leefkwaliteit
Noord-Amerika heeft de twee minst vervuilde steden ter wereld; Mexico City is het meest vervuild; binnen de EU is Helsinki de minst vervuilde hoofdstad en zijn Londen en Athene het meest vervuild. Amsterdam volgt binnen de EU op een vierde plaats. Topplaats voor algehele leefkwaliteit is Zürich.

In een nieuw onderzoek van William M. Mercer blijken de twee minst vervuilde steden ter wereld in Canada en de VS te liggen. Calgary scoort het allerhoogst met een milieucijfer van 166, gevolgd door Honolulu met een score van 161,5. De Finse hoofdstad Helsinki en Katsuyama in Japan staan gezamenlijk op een derde plaats, elk met een score van 158. Amsterdam staat hier op de 33ste plaats. De analyse maakt deel uit van een wereldwijd onderzoek naar leefkwaliteit dat in totaal 215 steden beslaat.

Europa
Na het als derde geklasseerde Helsinki (158) volgen Oslo, Stockholm en Zürich op een gedeelde tiende plaats voor milieuzuiverheid, elk met een score van 149,5. Bern, Kopenhagen, Genève en Nürnberg staan met een score van 145,5 eveneens hoog genoteerd.

West-Europese steden die veel lager op de lijst staan zijn Parijs, Rome en Londen, respectievelijk op de posities 84, 98 en 102. Dit zijn voortdurend uitdijende steden die problemen hebben met het openbaar vervoer, afvalverwerking en met hevige verkeersopstoppingen. Van alle West-Europese steden scoort Athene het allerlaagst (64,5), als 196e geklasseerd.

Amsterdam heeft een schone lucht vergeleken met EU steden als Londen, Parijs en Rome. Alle topsteden scoren hoog als het gaat om de kwaliteit van de lucht. Zij hebben niet te lijden van de vervuiling in veel geïndustrialiseerde steden en die over het algemeen wordt veroorzaakt door de uitstoot van gassen door autos en fabrieken. De steden die het hoogst scoren hebben een goede infrastructuur voor een efficiënte riolering en afvalverwerking, zegt Slagin Parakatil, Hoofd-Onderzoeker bij Mercer.

Als het gaat om de milieuzuiverheid wordt de laagste klassering van de wereld ingenomen door Mexico City, met een score van slechts 29,5. De stad heeft met name zeer te lijden van luchtvervuiling. Dertien van de minst vervuilde steden liggen in Noord-Amerika, voornamelijk als gevolg van hun uitgestrektheid en een algeheel gebrek aan opeenhoping. Tegelijkertijd heeft de VS ook een aantal steden met lage scores voor milieuzuiverheid.

Klasseringen voor algehele leefkwaliteit
Mercers onderzoek naar de algehele leefkwaliteit heeft Zürich aangewezen als de stad met de beste leefkwaliteit ter wereld, met in totaal 106,5 punten. De nummer 1 van vorig jaar, Vancouver, is gezakt naar een gedeelde tweede plaats met Wenen, elk met een score van 106 punten. Steden in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland blijven de verdere top van de lijst domineren, met Sydney en Genève op een gedeelde vijfde plaats met elk 105,5 punten, en Auckland, Frankfurt, Kopenhagen en Helsinki op een gedeelde zesde plek, met een score van 105.

Amsterdam: verkeersproblemen
Amsterdam consolideert, na vorig jaar twee plaatsen te zijn gedaald, zijn twaalfde positie. Belangrijke oorzaak hiervan is de lage score op het gebied van verkeersopstoppingen, Amsterdam scoort tevens laag op het klimaat.

De minst aantrekkelijke stad ter wereld is nog altijd Brazzaville in Kongo. Andere steden met een jammerlijke score zijn onder meer Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek (29), Khartoem in Soedan (31,5) en Pointe Noire in Kongo (32,5). De analyse ging uit van een evaluatie van 39 criteria voor leefkwaliteit. Elke stad is getoetst op onder meer politieke, sociale, economische en milieumatige factoren, en verder zaken als persoonlijke veiligheid en gezondheid, onderwijs, vervoer en overige openbare dienstverlening. Het onderzoek is uitgevoerd om multinationals te ondersteunen bij het bepalen van de vergoedingen voor internationale ongemakken voor hun ex-pats.

Noot voor de redactie,