Gemiva-SVG Groep


Gouda, 5 maart 2002

Wethouder opent activiteitencentrum Sparring

Op 12 maart vindt om 16.00 uur de officiële opening plaats van Sparring, een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke handicap en voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Mevrouw drs. J. Klijnsma, wethouder van Emancipatie, Volksgezondheid en Welzijn van de gemeente Den Haag verricht de openingshandeling samen met cliënten.

In maart 2001 is activiteitencentrum Sparring naar een nieuw pand verhuisd aan de Leyweg in Den Haag. Het activiteitencentrum is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep. Deze organisatie beheert in regio Haaglanden verschillende voorzieningen voor mensen met een handicap, onder andere woonvorm Den Haag in de Houtwijk.
Het oude pand van Sparring, gelegen aan de Zeesluisweg te Scheveningen, voldeed niet meer aan de eisen van de organisatie en de groeiende vraag van de cliënten. Het nieuwe gebouw aan de Leyweg is volledig aangepast voor mensen met een lichamelijke handicap en wordt gehuurd van woningbouwcorporatie Vestia Den Haag en Haag Zuid-West. Momenteel maken ruim tachtig mensen gebruik van het nieuwe centrum.

Activiteitencentrum Sparring
Het aanbod van activiteitencentrum Sparring is gevarieerd. Voor elke cliënt stellen medewerkers van het centrum, in overleg met de cliënt, een persoonlijk activiteitenprogramma op. Mensen met een handicap kunnen in het activiteitencentrum de eigen mogelijkheden (her)ontdekken. Verder hoort (hernieuwde) toeleiding naar de arbeidsmarkt of naar vrijwilligerswerk ook tot de mogelijkheden. De activiteiten die Sparring aanbiedt, bestrijken het gehele gebied van vervangende arbeid tot creatieve en recreatieve bezigheden. Cliënten kunnen bijvoorbeeld werken in de kantine maar ook in de winkel van het centrum. Andere activiteitengroepen produceren artikelen, bijvoorbeeld voor de verkoop. Houten voorwerpen (o.a. speelgoed) opknappen, inpakwerkzaamheden en het ontwerpen van folders en affiches behoren tot de mogelijkheden. In de computerafdeling van het centrum kunnen cliënten kennismaken met de vele mogelijkheden die computers bieden aan mensen met een handicap, zoals het gebruik van internet en e-mail.

Verder zijn er mogelijkheden om een oude hobby op te pakken of een nieuwe aan te leren. Cliënten kunnen experimenteren met allerlei producten, materialen en technieken, variërend van bloemschikken, houtbewerking, koken, schilderen, boetseren enzovoort. Er is volop gelegenheid om te bewegen; bij activiteiten zoals rolstoelsport, fitness of yoga. Maar ook aan ontspanning ontbreekt het niet.

Vrijwilligers
Het activiteitencentrum heeft al diverse vrijwilligers. Zij helpen bij de activiteiten. De vrijwilligers zijn meestal mensen uit de buurt. Naast hun helpende hand betekent hun aanwezigheid ook verruiming van de contactmogelijkheden van de cliënten. Het activiteitencentrum zoekt nog nieuwe vrijwilligers. Wie daarvoor belangstelling heeft, kan overdag bellen met activiteitencentrum Sparring, telefoon (070) 350 43 23.