NIDI

Publieksdebat:
Ouderen en hun binding met Den Haag

12 maart 2002
18.30 - 20.00 uur
Haagse Lobby - Stadhuis, Spui 70, Den Haag

Veel oude stadswijken veranderen snel. Buurtwinkels verdwijnen, renovaties en herinrichtingen vinden plaats, oude woningen worden gesloopt en nieuwe bijgebouwd. Mensen vertrekken en anderen komen, waardoor de buurten inmiddels worden bewoond door vooral oudere en jongere generaties met verschillende culturele achtergronden en levensstijlen. De tussengeneraties zijn dikwijls weggetrokken. Minder hechte sociale banden in de wijk en minder solidariteit tussen de diverse groepen zijn een gevolg. Voor ouderen, die sterk zijn aangewezen op hun eigen buurt, roept dit vaak gevoelens van eenzaamheid, onveiligheid en vervreemding op.

In het debat Ouderen en hun binding met Den Haag op dinsdagavond 12 maart a.s. in de Haagse Lobby van het Stadhuis, zal worden gediscussieerd over de huidige situatie in de Haagse wijken. Hoe sterk is de betrokkenheid van Haagse ouderen bij activiteiten in de buurt? Houdt de gemeente in voldoende mate rekening met de wensen en behoefte van haar ouderen? Hoe groot is de solidariteit, samenwerking en communicatie tussen de jongere en oudere generaties in de Haagse wijken? Welke maatregelen van gemeentewege (moeten) worden genomen om deze te versterken of te verbeteren? Maar bovenal, wat kunnen de buurtbewoners zelf hieraan doen?

Het debat zal worden voorgezeten door Hedy d'Ancona, voorzitter van onder meer Novib en Nationaal Comité Dag van de Ouderen. Jenny Gierveld, hoogleraar aan de VU en als onderzoekshoogleraar verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en het NIDI, zal het onderwerp inleiden. Zij zal een schets geven van de bevolkingsontwikkelingen in Den Haag en omgeving en van de verschillen in sociale netwerken en eenzaamheidsgevoelens tussen ouderen in de grote stad en hun leeftijdsgenoten elders. De debaters zijn Kees Penninx, projectleider bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) en auteur van het boek 'De buurt voor alle leeftijden', en Jetta Klijnsma, PvdA-wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie van de Gemeente Den Haag. Het is echter nadrukkelijk de bedoeling het publiek bij het debat te betrekken.

Dus laat ook uw stem horen en kom op dinsdag 12 maart naar het Stadhuis!

De Haagse Lobby van het Stadhuis is te bereiken via de ingang van de Openbare Bibliotheek aan het Spui en vervolgens met de lift naar de 10e etage. Het debat is gratis en duurt van 18.30 tot 20.00 uur. De zaal is open vanaf 18.00 uur. Voor degenen die zich tijdig aanmelden, staan broodjes klaar.

Voor nadere informatie en/of aanmeldingen, kijk op www.bindingmetjestad.nl of neem contact op met een van de organisatoren: Harry Bronsema (tel. 070-3565251, e-mail: bronsema@nidi.nl) en Tineke Fokkema (tel. 070-3565232, e-mail fokkema@nidi.nl).

Organization Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute

P.O. Box 11650
2502 AR The Hague
The Netherlands

E-mail: info@nidi.nl NIDI

Comments to: webmaster@nidi.nl

Copyright © 2002, NIDI, Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute.
Last revision: 22 January 2002.