Gemeente Alkmaar



* Vlagprotocol

* Van Foreest Publiekslezing: `Van last tot lust'
* College wil deelname Alkmaar aan Milieudienst Regio Alkmaar Van Foreest Publiekslezing: `Van last tot lust'

Dinsdag 12 maart 2002 om 20.00 uur vindt in de Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 4 in Alkmaar, de Van Foreest Publiekslezing plaats. Prof. dr. Herman Pleij, hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam verzorgt de lezing, getiteld 'Van last tot lust: Het lichaam in de Middeleeuwse gezondheidszorg'. De Van Foreest Publiekslezing is een initiatief van de gemeente Alkmaar en het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) in samenwerking met Univé Verzekeringen. Studenten van Hogeschool Alkmaar verzorgen de muzikale omlijsting. Het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel wordt bespeeld door de heer dr. A. Steenhoek.

De Van Foreest Publiekslezing, getiteld `Van last tot lust: Het lichaam in de Middeleeuwse gezondheidszorg' wordt gehouden door prof. dr. Herman Pleij. De verrassende titel vereist een toelichting. Volkspredikers schelden het menselijk lichaam uit voor drekzak, slijmerig en vuil omhulsel van de ziel dat permanent gecorrumpeerd werd door de duivel. Immers, na de zondeval was de mens gebrekkig geworden en had de controle verloren over zijn lichaam. De duivel beschouwde het als zijn hoofdtaak om dat kostbare lijf zonder ophouden via de zintuigen te belagen. Het best af was eigenlijk de zot. Op de waanzinnige kon de geleerdheid, waarvan de mens zo onoordeelkundig gesnoept had in het paradijs, geen vat krijgen. Hij was onnozel gebleven en dus onkwetsbaar. Daardoor vermochten gekken ook de waarheid te zeggen. Desnoods gespeeld.

Prof.dr. Pleij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1979 promoveerde hij op `Het Gilde van de Blauwe Schuit. Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen'. De heer Pleij is sinds 1981 hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en geldt als één van de belangrijkste deskundigen van de Nederlandse volkscultuur. In 1993 is hij onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat. Hij maakte een radio- en TV-serie voor Teleac `Sprekend over de Middeleeuwen' en voor de AVRO de TV-serie `Wij Nederlanders'. Daarnaast schreef de heer Pleij nog verschillende boeken, o.a. `Het Nederlandse Onbehagen, `Hollands Welbehagen', `Tegen de Barbarij', `De sneeuwpoppen van 1511. Literatuur en stadscultuur tussen middeleeuwen en moderne tijd', `Op belofte van profijt; stadscultuur tussen middeleeuwen en moderne tijd', `Kleuren van de Middeleeuwen' en de roman `Zandgrond'. In 1997 verscheen `Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven'.

De Van Foreest Publiekslezing wordt voor de tweede keer gehouden en is een lezing op het snijvlak van gezondheidszorg en samenleving. Ze dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). De Hollandse Hippocrates zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Zijn naam is verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten, de Pieter van Foreestprijs en de Van Foreest Publiekslezing. De eerste Van Foreest Publiekslezing in 2001, getiteld 'Relieken als medicijn', is verzorgd door prof. dr. Henk van Os.

De Van Foreest Publiekslezing begint om 20.00 uur. Kerk open en orgelbespeling om 19.30 uur.
Toegangsprijs bedraagt 10 ( f 22,04).

Kaartreservering is mogelijk op verschillende manieren:
* via de website van het MCA (externe link)
* via e-mail: foreest@mca.alkmaar.nl

Tijdens de voorverkoopperiode u kunt tegen contante betaling kaarten afhalen aan de kassa's van

* Theater De Vest, Canadaplein 2, Alkmaar (tel. 072 5127344)
* VVV Alkmaar en Omstreken, Waagplein 3, Alkmaar (tel. 072 5114284)
30 januari 2002

College wil deelname Alkmaar aan Milieudienst Regio Alkmaar

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen de uitvoering van de meeste milieutaken over te hevelen naar de Milieudienst Regio Alkmaar (MRA). Het gaat onder meer om het verlenen van milieuvergunningen en handhaving van milieuwetten. Daarmee kan de gemeente Alkmaar actief gaan deelnemen aan dit samenwerkingsverband, dat al gemeentelijke milieutaken uitvoert voor de gemeenten Bergen, Schermer, Graft-De Rijp, Akersloot en Limmen (beiden opgegaan in de nieuwe gemeente Castricum). Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, maken ongeveer negen medewerkers van de gemeente Alkmaar binnenkort de overstap naar de MRA.

De gemeentelijke taken op milieugebied lenen zich goed voor regionale samenwerking. Het vergt specifieke deskundigheid, die door concentratie van de medewerkers beter benut kan worden. Zo kunnen medewerkers zich verder specialiseren op deelgebieden, en hun kennis ten goede laten komen van alle deelnemende gemeenten. Bovendien zijn er mogelijkheden om milieuproblemen in de regio uniform aan te pakken, bijvoorbeeld bij de handhaving van milieuwetten. Ook kan het ertoe bijdragen dat deelnemende gemeenten gezamenlijk optrekken bij bijvoorbeeld de discussie over de geluidhinder van de luchtvaart.

Hoewel de taken naar een andere organisatie gaan, blijven de medewerkers in hetzelfde pand. De MRA is reeds gevestigd in het Alkmaarse Stadskantoor.

Enkele milieutaken verhuizen niet naar de MRA. Zo blijven de energiecoördinator en de coördinator duurzaam bouwen binnen de gemeentelijke organisatie. Ook voor de geluid- en bodemspecialisten verandert er niets.

naar boven





30/01/02