OPTA

Koninklijke KPN N.V.
Directie BU Vaste Telefonie
De heer C.P. Bosman
Postbus 30000
2500 GA 'S-GRAVENHAGE

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer Robin van Zoest OPTA/EGM/2002/200580 (070) 315 92 29 Datum Onderwerp Bijlage(n) Toeslag op 0800 nummers uit telefooncellen

Geachte heer Bosman,

Verschillende marktpartijen hebben het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) erop geattendeerd dat KPN Telecom BV (hierna: KPN) voornemens is om per 1 april 2002 een toeslag op 0800-verkeer vanuit openbare telefooncellen in te voeren. Het college heeft in zijn oordeel d.d. 21 november 2000, kenmerk OPTA/EGM/2000/203127, de hoogte van de in te voeren opslag goedgekeurd. Hierbij heeft het college als voorwaarde gesteld dat KPN uitsluitend tot invoering van de toeslag mag overgaan als aan de volgende voorwaarden is voldaan:


- Indien platformaanbieders het 0800-verkeer vanuit telefooncellen voor hun klanten willen afwikkelen, dient het voor hen volstrekt duidelijk te zijn onder welke voorwaarden en tarieven KPN dit verkeer aanbiedt. Gelet hierop is het KPN niet toegestaan de toeslag eerder in te voeren dan het moment waarop platformaanbieders feitelijk de keuze hebben om 0800-verkeer voor hun klanten al dan niet te ontvangen en de benodigde maatregelen hebben kunnen treffen voor de afwikkeling van het 0800-verkeer naar hun klanten;
- Indien platformaanbieders naar aanleiding van onderhavige beoordeling verzoeken al het 0800-verkeer vanuit telefooncellen naar hun netwerk te blokkeren, dient KPN aan te geven op welke wijze zij het verkeer gaat blokkeren. Indien platformaanbieders bij KPN een verzoek indienen voor een blokkeringsdienst voor het 0800- verkeer vanuit telefooncellen, is het KPN niet toegestaan de toeslag eerder in te voeren dan op het moment waarop platformaanbieders verkeer vanuit openbare telefooncellen naar 0800-nummers kunnen blokkeren.

Het college wenst vast te kunnen stellen of KPN in voldoende mate heeft voldaan aan de gestelde voorwaarden, alvorens KPN mag overgaan tot invoering van de toeslag.

Uit de door het college ontvangen reacties van marktpartijen maakt hij op dat diverse platformhouders problemen ondervinden ten gevolge van de door KPN voorgenomen wijze van afwikkeling van 0800-verkeer uit telefooncellen



naar hun klanten, dan wel niet binnen de door KPN aangegeven termijn de benodigde maatregelen hebben kunnen treffen.

Het college verzoekt KPN om uiterlijk 15 maart 2002 aan te geven of en in hoeverre zij heeft voldaan aan bovenstaande voorwaarden en welke maatregelen zij heeft getroffen om tegemoet te komen aan de door platformhouders geprefereerde wijze voor het ontvangen en kunnen factureren aan aangesloten nummerhouders van 0800-verkeer uit telefooncellen. Voor de volledigheid verwijst het college hiervoor naar de door KPN gehouden presentatie op 23 september 2000, gehouden in het kader van een hoorzitting over de toeslag op 0800 verkeer, waarin KPN aangeeft te werken aan een oplossing waarbij via het ISUPV2 protocol signalering met het 0800/0900 verkeer wordt meegegeven aan platformaanbieders om aan te geven dat het verkeer uit telefooncellen betreft.

Daarnaast verzoekt het college KPN om uiterlijk 15 maart 2002 aan te geven hoe en wanneer zij platformhouders heeft geïnformeerd over de door KPN voorgenomen wijze van afhandeling van 0800-verkeer uit cellen, waarmee het voor platformhouders mogelijk wordt 0800-verkeer uit telefooncellen te kunnen ontvangen en factureren aan aangesloten nummerhouders. Hierbij is het voor het college met name van belang dat platformhouders de benodigde maatregelen hebben kunnen treffen voor de afwikkeling van het 0800-verkeer naar hun klanten, conform hetgeen in het oordeel van 21 november 2000 is gesteld. Het college verzoekt KPN aan te geven in welke mate KPN tegemoet is gekomen aan de door platformhouders aangegeven benodigde implementatietijd. Indien KPN hieraan niet tegemoet is gekomen, dient zij gemotiveerd de redenen van het afwijken aan te geven.

Het college heeft bewust gekozen voor een zeer korte reactietermijn, aangezien KPN voor het moment van invoering van de toeslag op 0800-verkeer vanuit openbare telefooncellen 1 april aanstaande hanteert. Indien KPN niet in staat is reeds eind deze week de noodzakelijke informatie te verschaffen, verzoekt het college KPN om in ieder geval aan te geven of KPN voornemens is de invoeringsdatum uit te stellen.

Een afschift van deze brief zal worden verzonden aan de heer T.R. Veraar van KPN Carrier Services alsmede aan platformhouders en informatiedienstaanbieders die het college over dit onderwerp hebben aangeschreven. Tevens wordt deze brief gepubliceerd op de website van OPTA.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag