Politie Amsterdam-Amstelland


Politienieuws

Getuigen gevraagd!
12-3-2002. De politie Amsterdam-Amstelland is op zoek naar getuigen van enkele (recente) misdrijven. Klik hier voor meer informatie.


---

Man valt van stelling
12-3-2002. Vanochtend omstreeks kwart voor elf is een 26-jarige werknemer van een bouwmaterialenhandel gewond geraakt bij een val van een stelling. Het slachtoffer stond op een hoogte van ongeveer 2,5 meter, toen hij door onbekende oorzaak ten val kwam en aan een been gewond raakte. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht. De arbeidsinspectie wordt in kennis gesteld.


---

Beklemd na aanrijding met tram
12-3-2002. Vanochtend rond kwart over negen is een onbekende automobilist gewond geraakt bij een aanrijding met een tram. Het slachtoffer reed met zijn auto over Tussen Meer in de richting van het Dijkgraafplein. De tram reed in dezelfde richting. Ter hoogte van de kruising met Langswater sloeg de automobilist ineens linksaf. De tram reed tegen de linker zijkant van de auto waardoor deze een aanzienlijk stuk vooruitschoof. Het slachtoffer raakte beklemd en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden gehaald. Hij is met onbekend letsel in een ziekenhuis opgenomen. De trambestuurder heeft een verklaring afgelegd. De ongevallendienst stelt een nader onderzoek in.


---

Op onbekende wijze gewond
12-3-2002. Vanochtend om tien voor half tien raakte een 26-jarige man gewond in de Nolensstraat. Hij werd bewusteloos in de portiek van een woning aangetroffen. Getuigen hadden hem kort daarvoor met een mes op een raam zien tikken. De man is met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht.


---

Tram rijdt meisje aan
12-3-2002. Vanochtend rond half negen is een 13-jarig meisje gewond geraakt bij een aanrijding met een tram. Ze liep achter een bus langs die bij een halte stilstond, toen er achter de bus vanuit de tegengestelde richting een tram aankwam. De bestuurder van de tram maakte een noodstop, maar kon niet voorkomen dat het meisje geraakt werd en ten val kwam. Personeel van de ambulance en de traumaheli heeft eerste hulp verleend. De trambestuurder heeft op een politiebureau een verklaring afgelegd. De ongevallendienst heeft een onderzoek ingesteld. Het meisje is in een ziekenhuis opgenomen.


---

Poging beroving bij pin
12-3-2002. Gistermorgen om tien voor elf is een 67-jarige dakloze man aangehouden in verband met een poging tot beroving op het Haarlemmerplein. Een 30-jarige vrouw was geld aan het pinnen bij een geldautomaat toen de man haar probeerde te beroven.

De vrouw stond geld op te nemen bij de geldautomaat. Zij werd aangesproken door de verdachte. Hij vroeg haar wat kleingeld. De vrouw vertelde dat niet te hebben. Toen de automaat geld uitgaf duwde de man haar opzij om het te pakken. De vrouw wist het geld echter eerder te bemachtigen. De berover pakte haar vast, waarop de vrouw om hulp begon te roepen. Een omstander wist haar te ontzetten. Korte tijd later kon de politie op aanwijzing van de aangeefster tot aanhouding overgaan.


---

Brandstichter aangehouden
12-3-2002. Vannacht rond half een is een 29-jarige man aangehouden in verband met brandstichting op de Nieuwezijds Voorburgwal. De man was door een burger aangehouden die getuige was van de brandstichting. De brandweer heeft twee branden geblust. De verdachte is ingesloten voor verhoor.


---

Schietpartij op de Zeedijk
12-3-2002. Gisteravond rond half negen is een 42-jarige man aangehouden in verband met een schietpartij op de Zeedijk. De man trok bij een woordenwisseling op straat een vuurwapen. Hij schoot enkele keren en vertrok. Er raakte niemand gewond. De ruzie had mogelijk iets met de drugsscene te maken. Het vuurwapen is in beslag genomen.


---

Gijzeling beëindigd
11-3-2002. Aan de gijzeling in de Rembrandttoren kwam vanmiddag even na half vijf een einde met de zelfdoding van de 59-jarige gijzelnemer die op dat moment nog negen mensen vasthield. Om kwart over vier vroeg de man na een intensief contact met professionele onderhandelaars van de politie om een korte pauze. Daarin wilde hij de gebeurtenissen van die dag op een rijtje zetten en in overweging nemen of de publiciteit die hij had behaald voldoende was. Na deze pauze trok hij zich terug in een toilet en schoot zich twee keer door het hoofd, waarna hij op weg naar het ziekenhuis overleed. De gegijzelden werden overgebracht naar een politiebureau waar ze zo veel mogelijk op hun gemak werden gesteld. Daarna werd hen een getuigenverklaring gevraagd. Ook familieleden werden - desgewenst - opgevangen.

De identiteit van de gijzelnemer was al anderhalf uur na het begin van zijn actie bekend. Het gaat om een inwoner van Uithoorn die ernstig in de war was. Hij kwam vanmorgen om half tien de Rembrandttoren binnen om actie te voeren tegen breedbeeldtelevisie. De man was bewapend met een handvuurwapen en een Heckler & Koch machinegeweer. Verder droeg hij een pakket bij zich waarin explosieven zouden zitten. Dit pakket wordt nog onderzocht. Alle gegijzelden bleven bij de actie ongedeerd.
---

Schietpartij Westerstraat
07-03-2002. De recherche van bureau Beursstraat denkt de schietpartij te hebben opgelost die afgelopen zondag plaatsvond in de Westerstraat. Uit diverse verhoren kwam naar voren dat het om een uit de hand gelopen ripdeal ging. In de auto waarmee een aantal betrokkenen op de vlucht sloeg, werd circa 900 gram cocaïne in beslaggenomen. Morgen worden de zes gearresteerde personen voor de officier van justitie geleid. Mogelijk vinden meer arrestaties plaats. Het 44-jarige slachtoffer ligt nog steeds in het ziekenhuis en is buiten levensgevaar.

Het incident deed zich zondagavond rond halft waalf voor. De politie trof na de melding van de schietpartij in de Westerstraat een auto met het 44-jarige slachtoffer aan. De auto met verdachten die van deze plaats was weggereden, werd kort daarna door alert politiepersoneel onderschept op de Gooiseweg. Daar volgde de arrestatie van de vijf inzittenden. In de vierwieler trof de politie ± 900 gram cocaïne aan. Al snel bleek dat de zaak te maken had met de handel in verdovende middelen.

Tijdens het rechercheonderzoek kwam naar voren dat de 20-jarige vriendin van het slachtoffer familie was van een aantal verdachten uit de vluchtauto. Dit gegeven wierp een nieuw licht op de zaak. Uit vervolgonderzoek kwam naar voren dat het slachtoffer de verdachten cocaïne zou leveren. De overdracht van geld en verdovende middelen zou in de Jordaan plaatsvinden en wel in de Westerstraat. De deal vond plaats in de auto van het slachtoffer, waar twee aspirant kopers de verdovende middelen bekeken. Toen het op betalen aankwam ging het mis. Het schot dat afging verwondde het slachtoffer. Vervolgens stapten beide kopers met de bemachtigde drugs uit. Ze werden opgepikt door een passerenden auto, waarin handlangers zaten. Even later werden zij door de politie onderschept. Hier volgt het persbericht dat eerder is uitgebracht met betrekking tot deze zaak.

Gewonde bij schietpartij
Zondagavond raakte een 44-jarige man uit Monnickendam gewond bij een schietpartij op de Westerstraat. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij werd opgenomen. Hij verkeert inmiddels buiten levensgevaar. In verband met deze schietpartij hield de politie op de Gooiseweg kort na het incident vijf inzittenden van een auto aan die bij de schietpartij was weggereden. Het betrof vier mannen en een vrouw (20, 27, 30, 35 en 52 jaar oud). Later werd in verband met deze zaak nog een verdachte aangehouden. Over het motief of de juiste toedracht is nog niets bekend. De recherche onderzoekt de zaak. Meer aanhoudingen worden verwacht.

---

Dossier
GSM-bombardement, over de actie van ons korps om roof van mobiele telefoons tegen te gaan.

Drugssmokkelaars gepakt dankzij een goede samenwerking tussen de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland en Curaçao.

Cokelijn opgerold door de recherche van bureau Flierbosdreef.

Zakkenrollersproject succes, over het positieve effect van het project Zakkenrollerij.

Snackbar super-store, over een aanzienlijke heling-zaak die door het Roofteam van district 4 werd opgelost.

---

Reageren op de site?
Wilt u reageren op deze site? Klik dan hier om naar ons guestbook te gaan en laat een boodschap achter.

---

© Politie Amsterdam-Amstelland