Gemeente Groningen

12
MRT
18.44

Persbericht

Extra subsidie voor 5 mei comité
12-03-2002

Burgemeester en wethouders van Groningen willen het Gemeentelijk 5 mei Comité dit jaar een extra bijdrage van 20.000 toekennen voor de organisatie van het programma rond de 5 mei viering. Dit bedrag komt bovenop de structurele subsidie van 15.882 en een voorschot van 4.538 op de pachtopbrengst van de zomerkermis. De toekenning van de 20.000 is onder voorbehoud van afstemming over het programma.

Het Gemeentelijke 5 mei Comité heeft aangegeven niet langer kans te zien jaarlijks een kwalitatief goed programma te organiseren voor het huidige subsidiebedrag. Het comité heeft zich daarom tot B&W gewend met een verzoek om extra subsidie. Op basis van een voorlopige programmaopzet voor 2002 hebben B&W besloten eenmalig extra subsidie toe te kennen.

Structurele oplossing
In de stad zijn diverse verenigingen betrokken bij de organisatie van festiviteiten op Koninginnedag (30 april), Bevrijdingsdag (5 mei) en het Gronings ontzet (28 augustus). Het college wil voor 2003 en de jaren daarna een structurele oplossing zoeken voor de subsidie van deze festiviteiten. Nu moeten met enige regelmaat incidenteel financiële oplossingen worden gevonden. B&W willen dit jaar de diverse festiviteiten laten beoordelen om zo een goed beeld te krijgen van het programma-aanbod en de doelgroepen. Zo moeten betere mogelijkheden ontstaan om de kwaliteit te toetsen en de diverse activiteiten inhoudelijk en organisatorisch op elkaar af te stemmen. Verder overweegt het college de subsidie los te koppelen van de (variërende) pachtopbrengsten van de kermis.