Korps: KLPD, plaats: Driebergen 12-03-2002
Misbruik 1-1-2 alarmnummer loopt terug

Sinds januari pakt de Unit Teleservice van het KLPD het misbruik van het alarmnummer 1-1-2 intensief aan. Dit blijkt nu al succesvol; tijdens de krokusvakantie daalde het aantal telefoontjes tot 74.000. Vorig jaar werden tijdens deze periode nog 90.000 ongewenste telefoontjes geteld.

Jaarlijks komen er via de 1-1-2 alarmlijn ruim vier miljoen telefoontjes binnen bij de Unit Teleservice. In ongeveer tachtig procent van de gevallen gaat het om misbruik van onder meer valsmelders, spelende kinderen en broekzakbellers.

Misbruik voorkomen

Mensen die een mobieltje in hun (broek)zak hebben, activeren soms per ongeluk het alarmnummer 1-1-2. Ook als ze een toetsblokkering hebben ingesteld. Vaak staat dit nummer als eerste item in hun adresboek onder alarm; hierdoor wordt dit als eerste geactiveerd. De Unit Teleservice belde de afgelopen maand 655 broekzakbellers terug. Veel mensen reageerden verbaasd.

Hoe kun je dit per ongeluk bellen voorkomen? Programmeer het 1-1-2 nummer onder een andere naam in het adresboek waardoor het niet meer zo snel wordt geactiveerd.

SMS-bombardement

Iemand die vijf keer binnen een korte periode het 1-1-2 alarmnummer belt, krijgt een waarschuwing van drie SMSjes. Als het misbruik niet ophoudt, volgt een bombardement van SMSjes. Op die manier kan de politie de beller het telefoneren zelfs onmogelijk maken.