Bureau Drechtsteden

Persbericht

Veel aandacht in regionaal jaarplan voor inhalen achterstanden nieuwbouw woningen

De Drechtsteden gaan zich in 2002 inzetten voor het inhalen van de achterstanden in de produktie van nieuwbouwwoningen in de regio. Tussen 2000 en 2010 moeten er minimaal 11.000 woningen in de regio bijkomen. Sloop en vervangende nieuwbouw in de 'oude' wijken krijgt hoge prioriteit. Ook de verkoop van huurwoningen verdient extra aandacht.

Dit staat te lezen in het jaarplan Wonen 2002 voor de Drechtsteden, dat het Drechtstedenbestuur gisteren heeft vastgesteld. Er moeten vooral op wat kleinere locaties in de regio meer dure woningen worden gebouwd. Maar daarnaast moeten er ook voldoende betaalbare huurwoningen zijn. Zo moet de nieuwbouwwijk De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht voor 30 procent uit sociale huur- en koopwoningen bestaan. Ook moet er veel aandacht zijn voor het bouwen van geschikte woningen voor ouderen en het 'maatschappelijk duurzaam bouwen' , dat wil zeggen: het bouwen van veilige, toegankelijke en milieuvriendelijke woningen, die ook toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.
Het Drechtstedenbestuur spreekt zich in het jaarplan daarnaast uit voor méér zeggenschap van eigenaren over hun toekomstige woning. Dat kan onder andere door meer vrije kavels uit te geven, bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijken De Volgerlanden (Hendrik-Ido-Ambacht) en Oostpolder (Papendrecht).

Het jaarplan Wonen 2002 voor de Drechtsteden is onder andere voorgelegd aan woningbouwcorporaties, makelaars, (particuliere) verhuurders, woonconsumentenorganisaties en projectontwikkelaars. Het is de bedoeling dat de Drechtsteden, samen met deze partijen, per wijk gaan bekijken wat er nodig is: waar is verbetering van woningen gewenst, waar zijn sloop en vervangende nieuwbouw aan de orde, waar willen we duur en waar goedkoop bouwen, enzovoort.

Dordrecht, 12 maart 2002