Gemeente Heerlen

Hogere waardering stadscentrum Heerlen

Uit een enquête onder de bezoekers van het stadscentrum en uit het in 2001 gehouden burgeronderzoek Parkstad Limburg blijkt dat het Heerlense stadscentrum hoger gewaardeerd wordt dan een aantal jaren geleden. De waardering van het centrum uitgedrukt in een rapportcijfer is toegenomen van een 6,2 in 1997 naar een 6,5 in 2001

Om de vinger aan de pols te houden met betrekking tot ontwikkelingen in het stadscentrum wordt regelmatig een nieuwe vorm van centrumonderzoek uitgevoerd, bestaande uit bezoekersenquêtes, passantentellingen en parkeertellingen. Op basis van de passantentellingen kunnen we in tegenstelling tot de positieve ontwikkeling van de centrumbeleving nog geen stijgende lijn van de bezoekersaantallen constateren.
Gezien de korte termijn van de vergelijkingsmomenten is het echter nog te vroeg om hieraan trendmatige conclusies te verbinden. Toekomstige metingen moeten afgewacht worden om de effecten op de bezoekersaantallen van het stadscentrum goed te kunnen vaststellen. Uit de bezoekersenquête blijkt het aspect sfeer in het stadscentrum momenteel duidelijk positiever gewaardeerd te worden dan in 1997. Geconstateerd mag worden dat de vernieuwde inrichting van de openbare ruimte van het stadscentrum en de gerealiseerde nieuwe winkelvoorzieningen een positief effect op de centrumwaardering hebben. Dit komt tot uiting in het gestegen rapportcijfer dat bezoekers toekennen aan het centrum van Heerlen.

Gemeente Heerlen, 12 maart 2002
Afdeling Communicatie
Doyna Genet, tel. (045)5604856

d.genet@heerlen.nl