Provincie Friesland

12 maart 2002, 16.00 uur Statencommissie Welzijnszaken

Plaats: Provinsjehûs, Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden

Secretaris: G. Kraak, tel. 058 292 56 18, e-mail: g.kraak@sis.fryslan.nl

Hoofdpunten

- Actualisatie Regiovisie Verzorging en Verpleging 2002 - 2004 In november 1997 is de eerste Regiovisie Verzorging en Verpleging vastgesteld. Volgens afspraak heeft een daartoe ingestelde projectgroep gekeken of bijstelling van de regiovisie nodig zou zijn. De projectgroep heeft ook gekeken in hoeverre nieuwe elementen of ontwikkelingen moesten worden toegevoegd. Het resultaat is de Actualisatie Regiovisie Verzorging en Verpleging 2002 - 2004. De actualisatie ligt ter advisering voor aan de commissie.
- Evaluatie Regiovisie Geestelijke Gezondheidszorg Tijdens de behandeling van de bestuursopdracht regiovisie Geestelijke Gezondheidszorg in september 2001 adviseerde de commissie eerst te onderzoeken of er wel voldoende draagvlak binnen het Friese GGZ veld aanwezig was voordat overgegaan moet worden tot een actualisatie van de regiovisie. Daarnaast adviseerde de commissie om te beginnen met een evaluatie van de regiovisie GGZ uit 1997. Voor liggen nu een evaluatie-onderzoek en een notitie van gedeputeerde staten waarin wordt voorgesteld de regiovisie GGZ te actualiseren conform de aanbevelingen uit het evaluatie-onderzoek. De commissie wordt gevraagd hiermee in te stemmen.

- Verantwoording besteding extra middelen wachtlijsten gehandicaptenzorg
In december 1998 hebben provinciale staten, vooruitlopend op het beschikbaar komen van rijksgelden, middelen beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. Vanaf juni 2000 zijn hier rijksmiddelen voor beschikbaar gesteld en de resterende provinciale middelen zijn ingezet voor verderen initiatieven gericht op de aanpak wachtlijstenproblematiek gehandicaptenzorg. Een verantwoording van de besteding van de extra ingezette middelen ligt nu voor aan de commissie.

- Advies omzettingen leerwegondersteunend en/of praktijkonderwijs Uiterlijk dit jaar kan een aanvraag worden ingediend bij het ministerie van OcenW voor een omzetting van scholen voor SVO-LOM en SVO-MLK in een school of afdeling voor praktijkonderwijs of leerwegondersteunend onderwijs. Op verzoek van het ministerie heeft de provincie een advies opgesteld waarin nagegaan is of de aanvragen wel passen binnen een evenwichtige spreiding van deze onderwijsvoorzieningen in Fryslân. De commissie wordt gevraagd in te stemmen met het advies.

- Project Onderwijskansen
Op verzoek van het rijk heeft de provincie de regiefunctie op zich genomen in het kader van het onderwijskansenbeleid. Met de betrokken gemeenten heeft de provincie het "Onderwijskansenplan Fryslân 2002" opgesteld en voorgelegd aan het ministerie. Het plan is vorig jaar op hoofdlijnen besproken in de commissie, het definitieve plan ligt nu ter kennisgeving voor.

- Doorlichting St. Keunstwurk
Vorig jaar heeft de commissie ingestemd met het laten uitvoeren van een onderzoek naar de ontwikkelingssystematiek bij produktbegrotingen van St. Keunstwurk. Dit onderzoek ligt nu ter bespreking voor aan de commissie. Verder wordt voorgesteld om een incidenteel subsidie ter beschikking te stellen voor het oplossen van een aantal knelpunten bij Keunstwurk. De commissie wordt gevraagd hiermee in te stemmen.
- Bestuursopdracht Nota Taalbeleid
Ter voorbereiding op het opstellen van een nieuwe nota Taalbeleid is een evaluatie van de Ramtnota Taalbelied (1991) uitgevoerd. Mede op basis hiervan is een bestuursopdracht opgesteld waarin zowel inhoudelijk als procedureel wordt aangegeven hoe de nieuwe nota opgesteld zal worden. De commissie wordt gevraagd in te stemmen met de bestuursopdracht. De evaluatie ligt ter kennisgeving voor.
- Eindverslag Commissie Jaar van de Talen
In 2000 hebben provinciale staten een budget beschikbaar gesteld voor het organiseren van activiteiten in het kader van het Jaar van de Talen. Daarna is door gedeputeerde staten een onafhankelijke adviescommissie ingesteld met als opdracht de activiteiten in Fryslân te coördineren en de provincie te adviseren over de besteding van het provinciale budget. Het eindverslag van de adviescommissie ligt nu ter kennisgeving voor aan de commissie. Belangstellenden zijn welkom op de publieke tribuneTijdens vergaderingen van Statencommissies krijgt u de gelegenheid om - hooguit 5 minuten - op een agendapunt in te spreken. Een verzoek hiertoe kunt u voor het begin van de vergadering schriftelijk indienen bij de voorzitter van de commissie. Geeft u hierbij aan op welke punten u in wilt spreken. Voor informatie over de openbare vergaderingen kunt u terecht bij de secretaris van de commissie. De te behandelen stukken liggen ter inzage in: het informatiecentrum van de provincie Fryslân, Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden, tel. 058 - 292 55 24. U kunt de stukken ook op deze website bekijken.
Wenst u een bericht van ons, als er nieuwe stukken beschikbaar zijn op het internet? Geef uw e-mailadres dan door via provincie@fryslan.nl. 7 maart 2002
Laatste wijziging: 06-03-2002 , Sigrid Keimpema.