Stichting Economische Stimulering Knooppunt Arnhem-Nijmegen

Commercialiseren (bio)medische innovaties zeer lucratief voor Arnhem-Nijmegen

COMMERCIALISEREN (BIO)MEDISCHE INNOVATIES ZEER LUCRATIEF VOOR ARNHEM-NIJMEGEN
MEDISCH TECHNOLOGISCHE BEDRIJVEN CREËREN TWEE KEER ZOVEEL BANEN ALS GEPLAND

ELST dinsdag 12 maart 2002 - Het financieel ondersteunen van innovatieve bedrijven in de (bio)medische technologie bij het op de markt brengen van nieuwe producten blijkt zeer lucratief te zijn voor de regionale economie. Uit het recent afgesloten ESKAN-project Meditech Bridge blijkt dat het ondersteunen van 15 succesvolle marktintroducties bij de deelnemende MKB-bedrijven heeft geleid tot 36,6 nieuwe arbeidsplaatsen, in plaats van de geplande 15.

De (bio)medische technologie is een van de belangrijke kennisspeerpunten in de regio Arnhem-Nijmegen. Zo is bijvoorbeeld de Katholieke Universiteit Nijmegen internationaal gezien een belangrijk kenniscentrum op het gebied van de (bio)medische life sciences. Om de toepassing van kennis te bevorderen is het van belang dat innovaties op dit gebied kans van slagen hebben in de markt.

ESKAN ondersteunt innovatieve midden- en kleinbedrijven in de (bio)medische sector bij het commercialiseren en vermarkten van hun nieuwe producten en diensten. In de praktijk liggen die markten veelal ook in het buitenland. Om daaraan tegemoet te komen heeft ESKAN voor de deelnemende bedrijven en kenniscentra toenadering gezocht tot regionale ontwikkelingsmaatschappijen in Nordrhein-Westfalen, Noord Zweden en Zuid Frankrijk. Deze Meditech Bridge project-partners dienden als entree voor het zoeken van commerciële samenwerking.

Resultaten ESKAN-projectleider René Reijtenbagh: Aan de commercialiseringsondersteuning deden 13 regionale bedrijven mee uit Arnhem, Nijmegen, Elst, Wijchen, Beuningen, Andelst, Duiven en Zevenaar. In de project periode van Meditech Bridge die liep van eind juni 1999 tot eind vorig jaar wilden we 15 succesvolle marktintroducties realiseren en dat is gelukt. We wilden 4 bedrijven deel laten nemen aan clusters of samenwerkingsverbanden. Dat waren er bij het sluiten van het project 11 en er zijn momenteel nog 3 overeenkomsten in voorbereiding.
Het meest opvallende is echter dat de 15 arbeidsplaatsen die we wilden realiseren er uiteindelijk ruim 36 zijn geworden. Het subsidiëren door overheden van commercialiserings-uitgaven voor het vermarkten van innovatieve producten en diensten blijkt zeer lucratief te zijn. Gemiddeld werd er met iedere 14.113 één baan gecreëerd. Dat is een relatief laag bedrag.

Kenniseconomie Met de positieve resultaten van Meditech Bridge wil ESKAN aandacht vragen voor het belang van investeren in de regionale kenniseconomie. Reijtenbagh: Kennisintensieve sectoren zoals de (bio)medische technologie hebben een hoge toegevoegde waarde. Wanneer innovatieve bedrijven geholpen worden om vernieuwingen succesvol op de markt kunnen brengen, vermeerderen zij de gedane investeringen. Een economische beleid dat gericht is op het bevorderen van het commercialiseren van innovaties heeft voor relatief weinig geld een mes dat aan twee kanten snijdt. Succesvolle innovatieve bedrijven creëren een sterke economische structuur én scheppen hoogwaardige werkgelegenheid.

Meer info: