FNV BOUW

FNV Bouw wil in meubel 4 %

FNV Bouw gaat de CAO-onderhandelingen in de meubelindustrie (24.000 werknemers) in met een looneis van 4 procent per 1 april 2002. Verder vraagt de bond om definitieve afschaffing van de jeugdlonen en om een 'dienstjarentoeslag' voor mensen die lang in de bedrijfstak werken. Ook een verandering van de reiskostenregeling staat op het wensenlijstje. Doordat de Wet Poortwachter zieke werknemers vanaf 1 april toch al aanspoort zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan, wil de bond eindelijk af van het inhouden van vakantiedagen bij ziekte. Ook vindt FNV Bouw het tijd voor afspraken over reïntegratie.

Vorig jaar kwam het einde van de jeugdlonen al in zicht: in dezelfde schaal in hetzelfde bedrijf krijgt elke jongere na twee jaar ervaring een toeslag van 5 procent per ervaringsjaar bovenop het loon voor die leeftijd. Nu wil FNV Bouw definitieve afschaffing door een systeem op te zetten waarin jongeren zonder ervaring in een jaar of drie, vier doorgroeien naar het vakvolwassen loon. Verder vraagt FNV Bouw om een 'dienstjarentoeslag' voor wie jaren achtereen z'n werk goed blijft doen. Van deze ervaring profiteert de werkgever immers.

Ook hier stelt de bond drie of vier stappen voor, bijvoorbeeld een weektoeslag van 3 euro bij 5 ervaringsjaren, 6 euro bij 10 jaar, 9 euro bij 15 jaar en 12 euro bij 20 jaar. Wordt dit systeem per 1 april 2002 ingevoerd, dan telt uiteraard alle opgebouwde ervaring op dat moment al mee. Verder wil FNV Bouw ook de leermeesters extra belonen: hun toeslag moet stijgen van 7,75 naar 9 euro.

De reiskosten worden nu vergoed volgens 'werkelijk gemaakte kosten'. FNV Bouw stelt in plaats daarvan het fiscaal toegestane maximum voor van 0,28 euro per kilometer. Daarnaast wil de bond ook een minimumregeling voor de reiskosten in de CAO opnemen. Uitgangspunten daarvan zijn voor de bond dat de kosten van openbaar vervoer worden gecompenseerd. Wie met eigen vervoer komt, ontvangt een vergoeding conform de belastingvrij toegestane vergoedingentabel.

Nu mag de werkgever twee vakantiedagen inhouden als de werknemer zich drie keer ziek meldt. FNV Bouw heeft nooit geloofd dat zoiets leidt tot minder ziekteverzuim. Maar aangezien de Wet Poortwachter per 1 april van kracht wordt, zou er dubbelloop ontstaan van maatregelen die zieken aansporen tot werkhervatting. Daarom wil de bond van dit CAO-artikel af. Een dan de reïntegratie:

FNV Bouw vindt het tijd voor afspraken, of er nu wel of geen 'arboconvenant' tot stand komt.
Het aantal seniorendagen voor 55-plussers wil de bond uitbreiden van 5 naar 7. FNV Bouw streeft er nog steeds naar dat mensen van 55 jaar en ouder in een vierdaagse werkweek kunnen werken; overleg over de uitwerking is al enige tijd gaande.

FNV Bouw wil ook ruimere vergoeding van scholing: werknemers moeten zich ook kunnen bekwamen voor ander werk, binnen of buiten de bedrijfstak meubel. In zo'n geval vraagt de bond 75 procent van de vergoedingen die nu gebruikelijk zijn. Verlaat de werknemer al snel het bedrijf, dan is een terugbetalingsregeling denkbaar.

Voor de redactie,