5. Afscheid wethouder en raadsleden
sprekers tot in alle hoeken van de zaal luid e

terug naar de inhoud

Afscheid wethouder en raadsleden

Wethouder Klein Kranenburg vindt bij zijn afscheidsspeech een aandachtig gehoor .....

De raadsvergadering van 11 maart bevatte twee belangrijke agendapunten. In de eerste plaats was dit het onderzoek van de geloofsbrieven van de nieuw gekozen leden van de raad. Namens de onderzoekscommissie kon mevrouw Stolk-Bleeker vertellen dat alle bescheiden in orde waren bevonden.
Daarmee werden de volgende raadsleden benoemd. Volgorde naar grootte van de partijen.
Mevrouw S.W.M. Allard-de Greeff, de heren C.J.T. Hazekamp en IJ.L.C.A. Brouwer, mevrouw G.G.J. Monfils-Evers en de heer L.M. Slakhorst, allen Platform Vianen, de heren E.L. van Dijk en M. Schaafsma en mevrouw H.J.F. de Ruiter, allenPvdA, mevrouw B. Kroon-Westra en de heren M.F.M. Verweij en J.R. Scheringa, allen CDA, mevrouw T. Joore-Claasen en de heer A.W. de Groot, beiden van Lokaal Alert, de heer H.A.J.M. van der Bruggen en mevrouw I.B. Witte-Kelderman, beiden van de VVD, de heer D.A. den Hertog, SGP en de heer J.W. van Zanten, ChristenUnie.

Daarna volgde dan het afscheid nemen van zittende raadsleden die in de nieuwe samenstelling niet meer terugkeren: de heren H.R.A.L. Klein Kranenburg, CDA, tevens wethouder, M.A. Veen, PvdA en J. Kornman, GBV. De scheidende leden werden toegesproken door de voorzitter van de raad, burgemeester mevrouw Koreman, de nestor van de raad, de heer D.A. den Hertog en de onderscheiden fractievoorzitters.

De scheidende heer Kornman (links) wordt toegesproken door de naast hem zittende fractievoorzitter mevrouw Stolk-Bleeker

De heer Kornman werd met name geprezen om zijn ondersteunende inbreng in de fractie. Maar daarnaast ook vanwege de vele andere maatschappelijke functies die hij bekleedde en nog steeds bekleedt. Fractievoorzitter mevrouw Stolk-Bleeker sprak de wens uit dat in voorkomende gevallen nog een beroep kan worden gedaan op de heer Kornman.

Burgemeester Koreman bedankt de heer Veen en overhandigt hem de Viaanse Noot .....

Geen woorden, maar daden, het adagium van de heer Veen. Recht door zee en niet al te lang van stof. Niet veel zeggen, maar als je het doet dan ook 'to the point'. Hiermee typeerden de diverse sprekers het optreden van de heer Veen in zijn raadsperiode. Burgemeester Koreman omschreef het geluid van de heer Veen als dat van een bariton. Soms solistisch, maar altijd in goede harmonie.

Het definitieve afscheid van de heer Klein Kranenburg als wethouder laat nog even op zich wachten, aangezien het huidige college, weliswaar demissionair, de rit uitzit totdat de raad nieuwe wethouders heeft benoemd.
Met name de welbespraaktheid en het goede financiële beleid van wethouder Klein Kranenburg kregen in een aantal geestige speeches de nodige aandacht, terwijl het jeugd- en jongerenwerk en het allochtonenbeleid als een bijzondere verdienste naar voren kwamen. Bij zijn afscheidswoord 'beloonde' de heer Klein Kranenburg de verschillende fracties met diverse boekjes, waarbij hij voor allen een komische noot in petto had.

De heren Veen en Kornman werd de Viaanse Noot uitgereikt terwijl wethouder Klein Kranenburg werd verblijd met de Viaanse erepenning in goud.