Ministerie van Algemene Zaken

P o s t a d r e s Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20001 Plein 2 2511 CR DEN HAAG 2500 EA Den Haag
B e z o e k a d r e s
Binnenhof 19, Den Haag
C o n t a c t p e r s o o n
Mr. drs. R.K. Visser
E - m a i l
r.visser@minaz.nl
T e l e f o o n
(070) 356 4518
F a x D a t u m K e n m e r k O n d e r w e r p 070 365 41 74 11 maart 2002 02M426533 Kamervragen Van Middelkoop

Hierbij doe ik u toekomen het antwoord op de vragen van het lid van uw Kamer, de heer Van Middelkoop (CU), mij toegezonden met uw brief d.d. 8 maart 2002, kenmerk: 2010207780.

De MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

W. Kok



P o s t a d r e s Aan de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten Generaal Postbus 20001 Binnenhof 21 2500 EA DEN HAAG 2500 EA Den Haag
B e z o e k a d r e s
Binnenhof 19, Den Haag
C o n t a c t p e r s o o n
Mr. drs. R.K. Visser
E - m a i l
r.visser@minaz.nl
T e l e f o o n
(070) 356 4518
F a x D a t u m K e n m e r k O n d e r w e r p 070 365 41 74 11 maart 2002 02M426533 Kamervragen Van Middelkoop

Hierbij doe ik u afschrift toekomen van mijn brief van heden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

W. Kok

P a g i n a 2/4



Vragen van het lid Van Middelkoop (ChristenUnie) aan de minister-president over "Gesprek met de minister-president" (Ingezonden 7 maart 2002)


1.
Bestaan er afspraken tussen u danwel de Rijksvoorlichtingsdienst en de NOS over het karakter en de beoogde voorlichtingsdoelstelling van het wekelijkse televisieprogramma "Gesprek met de minister-president"? Zo ja, hoe luiden die?


2.
Onderkent u dat de kijker dit televisiegesprek eerst en vooral beschouwt als een voorlichtingsactiviteit uwerzijds om na afloop van de ministerraad een eerste uiteenzetting te geven van die dag genomen besluiten?


3.
Waarom hebt u jl. vrijdag gemeend een groot deel van het gesprek te moeten besteden aan het geven van commentaar op diverse uitlatingen van de politieke nieuwkomer Pim Fortuyn? Acht u dit nog passen bij het karakter van het "Gesprek met de minister-president"?


4.
Bent u zich ervan bewust dat u, door het op dat moment en op die plaats tonen van een zo nauwe betrokkenheid bij de campagne voor de verkiezingen, het risico loopt van een vermenging van de functie van minister-president met die van partijpolitiek betrokkene? Verdient het geen aanbeveling dit te vermijden?


5.
Wat zijn uw voornemens ter zake voor de komende twee maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen? Zal, conform de gewoonte gevormd bij een aantal vorige Kamerverkiezingen, het televisieprogramma "Gesprek met de minister-president" tijdens de campagneweken voor 15 mei tijdelijk worden stopgezet?

P a g i n a
3/4



Antwoorden op de vragen van de heer Van Middelkoop (CU) d.d. 7 maart 2002


1. Reeds vele jaren bestaat het gebruik dat de minister-president na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad de parlementaire pers te woord staat (zowel schrijvende pers als radio en t.v.). Aansluitend worden er een radio- en een televisie-interview opgenomen door de NOS. Over die laatste twee interviews bestaan afspraken tussen NOS en RVD over lengte en tijdstip van uitzending. Ook is afgesproken dat deze beide opnamen in principe worden uitgezonden zoals ze zijn opgenomen.


2 en 3. De invalshoek bij de wekelijkse contacten met de pers is inderdaad de vergadering van de ministerraad van die dag. Daarbij kan echter - evenals in de ministerraad zelf - ook de actualiteit van dat moment aan de orde komen. De vragen van de media zijn daarbij leidend.

4. Uitgangspunt is dat vragen van de media zo goed mogelijk dienen te worden beantwoord. Daarbij bestaat inderdaad het door de vragensteller aangegeven risico van vermenging en ik ben mij daar steeds volledig van bewust. De grens is niet exact aan te geven, maar ligt doorgaans daar waar vragen duidelijk op een terrein komen waarop vanuit de functie van minister-president geen antwoord te geven is.

5. Zoals reeds vele jaren gebruikelijk is, zal er ook nu vanaf ongeveer vier weken voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer geen regulier wekelijks radio- en televisie- interview met de minister-president plaatsvinden.

P a g i n a
4/4