Verbond van Verzekeraars

Wetsvoorstel vierde Europese WAM-richtlijn

Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel van ministers Korthals (Justitie) en Zalm (Financiën) tot invoering van de vierde Europese WAM-richtlijn. Volgens deze richtlijn dienen verzekeraars in alle EU-lidstaten schaderegelaars aan te stellen, die namens hen optreden bij een ongeval met een motorrijtuig in een andere lidstaat.

Als een Nederlandse bestuurder van een motorrijtuig in een andere EU-lidstaat betrokken raakt bij een ongeval dat is veroorzaakt door de bestuurder van een motorrijtuig uit die lidstaat, bracht dat voorheen veel praktische moeilijkheden (andere taal, afstand, communicatie) met zich mee als de Nederlandse bestuurder een claim wilde indienen bij de aansprakelijke tegenpartij uit de andere lidstaat. Om een dergelijke, vaak ingewikkelde situatie te vergemakkelijken is daarom het voorstel tot de vierde Europese WAM-richtlijn gedaan, waarmee - in dit geval - de Nederlandse bestuurder zich kan wenden tot een door de EU aangestelde schaderegelaar in Nederland. Deze schaderegelaar handelt vervolgens de claim verder af met de verzekeraar uit de andere lidstaat.
Volgens de richtlijn moet in iedere EU-lidstaat zon schaderegelaar worden aangesteld. De keuze voor deze schaderegelaar is aan de bevoegdheid van de verzekerde overgelaten, maar de schaderegelaar hoeft niet per se een verzekeraar te zijn; een advocaat of rechtshulpverlenende instantie kan deze functie bijvoorbeeld ook vervullen.

Inventarisatie per lidstaat
Om het aanstellen van schaderegelaars in andere EU-lidstaten buiten het land van vestiging te faciliteren, is vanuit het Comité Européen des Assurances (CEA, de vereniging van Europese verbonden van verzekeraars) het verzoek gekomen om per land te inventariseren welke verzekeraars bereid zijn ten behoeve van buitenlandse verzekeraars als schaderegelaar op te treden. Het Verbond heeft hierover naar alle motorrijtuigen- en rechtsbijstandverzekeraars die lid zijn van het Verbond een formulier gestuurd waarop verzekeraars kunnen aangeven of ze bereid zijn als schaderegelaar op te treden. Indien een verzekeraar zich opgeeft, geldt dat hij aangeeft in beginsel bereid te zijn in onderhandeling te treden met een verzekeraar in een andere EU-lidstaat (de koepelorganisaties van verzekeraars in de EU-lidstaten en het CEA blijven buiten de verdere onderhandeling). Het CEA-secretariaat zal de verkregen informatie bundelen en in de vorm van een lijst aan de nationale verbonden ter beschikking stellen. Het Verbond zal te zijner tijd de complete lijst (inclusief potentiële schaderegelaars in de andere EU-lidstaten) naar zijn leden doorsturen.

Bondig, maart 2002