Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 12-03-2002 Persberichten district Eemland noord, 10.30 uur

Doe nuchter, rij alcoholvrij

Bijna twaalfduizend blaastesten bij alcoholcampagne REGIO In het kader van de alcoholcampagne Doe nuchter, Rij alcoholvrij zijn inmiddels 11.799 bestuurders aan een blaastest onderworpen. Precies 112 bestuurders werden aangehouden. Na een ademanalyse in het politiebureau bleek dat 84 van hen teveel alcohol hadden genuttigd. De campagne, die in ieder geval tot mei onverminderd wordt voortgezet, richt zich op de gemeenten Baarn, Bunschoten, Eemnes en De Bilt.

Opvallend is dat tijdens middagcontroles in het weekend nog dronken bestuurders worden betrapt, ondanks het feit dat zij de avond of de nacht ervoor voor het laatst alcohol hadden gedronken. In de afgelopen vier middagcontroles overkwam dit acht bestuurders. Van dit achttal ontvingen zeven bestuurders een proces-verbaal. Van een bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd. De ademanalyseapparatuur wees een alcoholpromillage van 760 ugl. aan. De middagcontroles blijven door deze resultaten van kracht.

Bekendheid
De campagne Doe nuchter, Rij alcoholvrij is in de afgelopen maanden breed onder de aandacht van de inwoners van de betreffende gemeenten gebracht. In totaal werden 25.000 bierviltjes verspreid, onder meer bij sportgelegenheden en horeca. Daarnaast werden sandwichborden en affiches met posters Doe nuchter, Rij alcoholvrij geplaatst. 3VO-vertegenwoordigers verdeelden folders, dobbelstenen en sleuteletuis. Ook organiseerde de plaatselijke 3VO-afdeling een alcohol- en drugsavond. In de afgelopen weken vonden ook de BOB-sleutelhangers gretig aftrek.

Eerdere resultaten
Op de Heuvelrug werd in 2000 een half jaar intensief gecontroleerd op alcoholgebruik in het verkeer. Dit eerste alcoholproject leverde 7.8885 blaastesten op. Toen werden zeventig bestuurders aangehouden. Daarvan hadden 36 teveel alcohol gedronken.
Tijdens de vorige Doe nuchter, Rij alcoholvrij-campagne in de Ronde Venen, Breukelen, Abcoude en Loenen werden in 2001 binnen een half jaar 12.000 blaastesten gehouden. 210 Bestuurders moesten mee naar het bureau voor een tweede blaastest. Daaruit volgden 120 processen-verbaal.

De campagnes onder het motto Doe nuchter, Rij alcoholvrij zijn onderdeel van het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht en wordt uitgevoerd in samenwerking met de politiedistricten Binnensticht en Eemland Noord, de betrokken gemeenten en 3VO.