Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Regiegroep voor ICT-beleid rijk en gemeenten

12 maart 2002

Minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben afgesproken dat er een regiegroep voor het ICT-beleid komt. In deze regiegroep geven vertegenwoordigers van rijk en gemeenten richting aan het ICT-beleid en stemmen ze het beleid van het rijk en de gevolgen van dit beleid voor gemeenten af.

Geconstateerd is dat de afgelopen jaren door gemeenten duidelijk voortgang is geboekt in de realisatie van de elektronische overheid: de meeste gemeenten hebben een website waarop in toenemende mate elektronische dienstverlening mogelijk is. Nu is het punt bereikt waarop een grootschalige implementatie niet zonder een meer gezamenlijke regie tot stand komt.

In een bestuurlijk overleg tussen de minister voor GSI en vertegenwoordigers van de VNG is vanmiddag dan ook afgesproken dat er een voorstel wordt uitgewerkt om een organisatie op poten te zetten die zich zal bezighouden met kennisvermeerdering en deling op het terrein van gemeentelijk ICT-beleid en het sturen van ICT-ontwikkelingen ten behoeve van gemeenten. Bekeken wordt ook hoe rijk en gemeenten samen in de financiering kunnen voorzien.

Partijen hebben in dit overleg geconstateerd dat het gebruik van open source (zoals LINUX) en gezamenlijke standaarden (zoals XML) een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de elektronische overheid.

---