Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Ouders graag gezien als hulp op de jeugdafdeling

Het schaakseizoen is in volle gang, maar voor de organisatie van de jeugdafdeling is het een geschikt moment om reeds aan het volgende seizoen te denken!
Het grootste probleem voor een jeugdafdeling van een schaakclub blijft het verkrijgen van voldoende, maar vooral ook bekwaam "kader". Want er is nogal wat nodig wil je de jeugd binden aan de schaakclub en de strijd met de andere sporten en hobby's met succes aangaan. Goed kader (jeugdleider, trainers, teamleiders, wedstrijdleider, redacteur, webmaster, etc.) is daarom van vitaal belang.
Steeds meer worden ouders met succes bij de organisatie van de jeugdafdeling betrokken. De Nederlandse Culturele Sportbond (NCS) heeft hier speciaal een project voor ontworpen onder de titel "Ouders graag gezien". Middels een viertal avonden - verdeeld over een heel jaar - worden geïnteresseerde ouders betrokken bij de activiteiten van de jeugdafdeling. Door hen te informeren en op te leiden worden hun bekwaamheden vergroot. Door hen steeds meer te betrekken bij de cluborganisatie zal hun inzicht in het jeugdschaak toenemen en langzaam aan krijgen zij ook een actieve rol toebedeeld. Het is de bedoeling dat de deelnemende ouders aan het eind van het project een volwaardige taak vervullen bij de club. Bij diverse schaakclubs heeft dit project al succes opgeleverd.

Uiteraard kunt U zich ook tot uw schaakconsulent wenden als u advies wilt hebben hoe u ouders bij de club kunt betrekken. Zij hebben ook beschikking over veel relevant materiaal - speciaal ontworpen voor schaakclubs - waarvan de clubs kunnen profiteren. Bijvoorbeeld: Hoe organiseer je een ouderavond? Wat moet je op een ouderavond allemaal aan bod laten komen? Een handige enquête waarin de ouders kunnen aangeven wat ze voor de schaakclub kunnen en willen betekenen. Een takenoverzicht (met gewenste capaciteiten) zodat de club ouders gericht om ondersteuning kan vragen. Waar moet ik aan denken bij het maken van een clubblad? Wat moet er op de jeugdsite van de schaakclub staan?
Als de schaakclub ouders bij de organisatie wil betrekken is het voorjaar een erg geschikt moment. De ouders kunnen dan nog de komende maanden informatie verwerven, opleidingen volgen of meedraaien in het huidige systeem. Zodoende kan de schaakclub het volgende seizoen het kader kwantitatief en kwalitatief vergroten.

Interesse? Raadpleeg uw schaakconsulent!

Kijk ook even op de lijst met beschikbaar documentatiemateriaal van de consulenten op onze site op de knop info/download.
---

Jong Oranje verslaat Duitsland (Pulvermühle, 8-17 februari)

Van 8 t/m 17 februari was een Nederlandse jeugdafvaardiging te gast in de Pulvermühle in Waischenfeld voor een trainingsstage. Samen met de Duitse topjeugd kregen de jeugdspelers training van Arthur Jusupov en Boris Zlotnik.
Naast deze training vond er ook een jeugdinterland plaats. Over twee dagen liet het Nederlandse team zien op dit moment over de sterkste spelers te beschikken. De individuele scores: Erwin l'Ami 1½ uit 2, Jelmer Jens 2 uit 2, Jan Smeets 1½ uit 2, Ramon Koster 1 uit 2 en Kevin Tan 2 uit 2. Dat bracht de totaalstand op 8-2. Het geheel vond plaats in een zeer fraaie omgeving en goede atmosfeer. Voor meer informatie, partijen en foto's bezoek de fraaie website (Willy Hendriks)

---

Ikonnikov en Nijboer winnen 62e Noteboomtoernooi (Leiden; 8-10 februari)

De twee deelnemende grootmeesters aan het Daniel Noteboomtoernooi, de Rus Vyacheslav Ikonnikov en titelhouder Friso Nijboer verzamelden afgelopen weekeinde beiden 5,5 punten uit zes ronden. Ikonnikov had een half weerstandspuntje meer dan Nijboer, waardoor zijn naam op de authentieke zilveren wisselbeker (uit 1936) wordt gegraveerd. Bijna had het organiserende Leidsch Schaakgenootschap weer eens een Leidse winnaar, want na vijf ronden ging Edwin van Haastert als enige met vijf punten aan de leiding. Hij verloor echter in de laatste ronde van Nijboer. Van Haastert werd derde in de eindrangschikking. Het toernooi had dit keer voor het eerst een groter deelnemersveld in de A-groep dan de B-groep (A:148 en B:133). In de B-groep eindigden twee spelers, T. v.d. Heuvel en C. van Oosterom, exact gelijk in puntentotaal. Beiden scoorden 5,5 punten, maar hadden ook dezelfde WP- en SB-score. Ook dit was uniek voor het Noteboomtoernooi. Het volgende Noteboomtoernooi wordt gehouden op 28 februari en 1 en 2 maart 2003. De volledige eindstanden zijn te vinden op de website van LSG. (Vincent Schenkelaars)

---

Opzet Stork Open NK jeugd 2002

De voorbereidingen voor het STORK Schaaktoernooi 2002 zijn weer in volle gang. Dit toernooi zal traditioneel in het stadhuis van Hengelo (Ov.) gespeeld worden, van 5 tot en met 10 augustus. De afgelopen jaren is het toernooi sterk gegroeid. Het vorige jaar waren er
-inclusief de spelers in de STORK YOUNG MASTERS- maar liefst 391 deelnemers, waarvan de meesten ook nog eens enthousiaste supporters meenamen.

Hiermee lopen wij aan tegen de grenzen van de beschikbare capaciteit in het Hengelose stadhuis. In overleg tussen de gemeente Hengelo, de organiserende Stichting Caïssa en de KNSB zijn de volgende afspraken gemaakt:

* het STORK Schaaktoernooi zal een maximale capaciteit hebben van 400 spelers;

* de capaciteit van de D-groep wordt uitgebreid van 110 naar 140 spelers; dit is zelfs meer dan de behoefte die er in vorige jaren was (in 2001 hebben plm. 20 D-spelers meegedaan in de C-groep nadat de limiet van 110 in de D-groep was bereikt); om deze capaciteitsuitbreiding mogelijk te maken wordt in de Burgerzaal van het stadhuis een spelersrij toegevoegd waardoor er voor toeschouwers daar helaas geen ruimte meer is;
* voor de D-groep wordt een ondergrens ingevoerd; alleen spelers die kunnen noteren én alle spelregels kennen (dus ook en-passant slaan en rokeren) zullen worden toegelaten;

* supporters en begeleiders worden opgeroepen in beperkte mate gebruik te maken van de gastvrijheid in het stadhuis. Een langdurig verblijf in de gangpaden zal niet worden toegestaan.

Hans van Bekkum, jarenlang toernooidirecteur en voorzitter van de Stichting Caïssa, heeft zijn functie vanwege gezondheidsproblemen moeten neerleggen. Hij is thans herstellende van een zware operatie. Wij wensen hem een voorspoedig herstel toe. Caïssa-man van het eerste uur, Albert Vasse, is bereid gevonden zijn rol over te nemen.
---