Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het Kabinet heeft gekozen voor twee nieuwe behandelmethoden van heroïneverslaving als erkende behandelingen, namelijk met hoge doses methadon en met heroïne. Een derde behandeling, afkicken met het geneesmiddel naltrexon zonder narcose, mag voorlopig op beperkte schaal worden uitgevoerd totdat meer zekerheid bestaat over de duurzaamheid van het effect. Het kabinet stelt tevens een Commissie Invoeringaspecten Behandelingen Heroïneverslaafden in die in het najaar van 2002 advies moet uitbrengen over hoe met name de heroïnebehandeling duurzaam landelijk ingevoerd kan worden. Het kabinet wil de aanpak van de problematiek van drugsverslaafden verbeteren. Dit staat in een brief die minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Borst heeft enkele jaren geleden opdracht gegeven voor onderzoek naar de effecten van drie nieuwe behandelingswijzen. Het ging om drie experimenten: afkicken onder narcose (1999), de behandeling met hoge doses methadon (1996) en verstrekking van heroïne op medisch voorschrift (1997).

Uit het eerste experiment blijkt dat bij verslaafde patiënten het afkicken met behulp van een geneesmiddel onder narcose niet beter werkt dan afkicken zonder narcose. De regering heeft besloten verder niet mee te werken aan afkicken onder narcose. De behandelcentra kunnen doorgaan met afkicken zonder narcose met behulp van een geneesmiddel. Eind 2003 zijn de definitieve resultaten bekend en kan het volgende kabinet een besluit nemen of de afkickmethode wordt toegevoegd aan het reguliere behandelaanbod.
Uit het tweede experiment, de verhoging van de gemiddelde methadondoses, blijkt dat een bepaalde groep problematisch verslaafden baat heeft bij een hogere dosis methadon. De gezondheid wordt beter en het drugsgebruik neemt af. Het kabinet vindt dat de verslavingszorg deze methode kan toevoegen aan het bestaande behandelaanbod. De behandelend arts dient scherp te letten op de ongewenste bijwerkingen bij de patiënt.

Het derde experiment heroïne op medisch voorschrift in combinatie met methadon ziet het kabinet als laatste mogelijkheid om de situatie van chronisch verslaafden te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt dat de gecombineerde behandeling veilig kan gebeuren en de lichamelijke en geestelijke gezondheid en het sociaal functioneren van de verslaafden aanzienlijk verbetert. Het kabinet vindt dat deze behandelingsmethode toegankelijk moet zijn voor de verslaafden die aan de indicatie-criteria voldoen.

Minister Borst zal de gemeenten die nu aan het onderzoek meedoen voorlopig in staat stellen om op dezelfde schaal door te gaan met de behandeling van de huidige en nieuwe patiënten die daarvoor geïndiceerd zijn tot het moment waarop de behandeling landelijk ingevoerd kan worden.