Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 12 maart 2002

PVDA WIL OPHELDERING OVER ORGANISATIE ARBO-DIENSTEN

Scholen en overheidswerkgevers geven veel minder geld uit aan het bestrijden van ziekteverzuim dan bedrijven uit de marktsector. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie van arbo-diensten BOA. De PvdA-fractie wil hierover opheldering van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het ziekteverzuim en de instroom in de WAO sterk terugloopt als werkgevers flink investeren in arbo-dienstverlening. Een duur arbo-contract leidt tot flink lagere verzuimcijfers.

De PvdA-fractie maakt zich daarom zorgen dat uitgerekend bij de overheid en in het onderwijs (waar het verzuim ruim boven het landelijk gemiddelde ligt), juist de uitgaven aan arbo-dienstverlening veel lager dan het gemiddelde zijn. Volgens de organisatie van arbo-diensten wordt per ambtenaar gemiddeld 70 EUR aan arbo-contracten uitgegeven, terwijl grote bedrijven met een interne arbo-dienst 400 EUR per werknemer uitgeven. Het landelijk gemiddelde bedrag dat aan arbo-contracten wordt besteed is 127 EUR per werknemer.

Voor nadere informatie: José Smits 06-50 66 10 27