Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Onderzoek outplacementgigant Drake Beam Morin toont aan:

SLECHTE E-TIQUETTE BREEKT EMAIL-SOLLICITANT OP

Amsterdam, 12 maart 2002

Slechts 3% van de werkzoekenden komt aan een nieuwe baan via internet. Bij het solliciteren via email worden nogal eens fouten gemaakt waardoor werkzoekenden meteen buiten de boot vallen. Een gebrek aan kennis over de e-tiquette ligt daaraan ten grondslag. Dat blijkt uit een onderzoek van s werelds grootste outplacement en carrière-coaching bureau Drake Beam Morin. Aan het onderzoek deden 15.000 mensen uit 21 landen mee.

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat solliciteren per email moet voldoen aan de volgende regels:

Maak je communicatie persoonlijk

Stuur niet alleen je cv, maar ook een persoonlijke brief met motivatie. Het is zaak je te onderscheiden van al die lieden, die denken dat een cv voldoende ís. Denk aan de ontvanger

Plak de cv zowel in de gewone tekst als in de bijlage (attachment). Hiermee toon je begrip voor de beperkte tijd van de ontvanger. Ook worden zo technische obstakels ontweken waardoor de bijlage niet is te openen.

Neem traditie serieus

Na het eerste gesprek is het beter geen e-mail te versturen. Alle volgende correspondentie moet per gewone brief.

Gebruik je persoonlijke e-mail

Stuur nooit vanaf je huidige werk e-mails naar een potentiële nieuwe werkgever. Een account bij je werkgever is niet bedoeld voor persoonlijk gebruik. Bovendien kan de baas meelezen. Het management kan altijd zien wat wordt ontvangen of verstuurd. Solliciteer veilig en maak je eigen email-account aan.

Bekijk e-mail regelmatig

Maak er een gewoonte van om elke 24 uur te controleren of er berichten zijn binnengekomen. Een werkgever die online wordt beantwoord, zal ook langs die weg reageren. Een snelle reactie toont oprechte belangstelling en enthousiasme. Bovendien staat het professioneel.

Controleer dubbel

Lees altijd een tekst na voordat je op de 'verzend'-knop drukt. De kwaliteit van je e-mail is het eerste visitekaartje. Laat de snelheid van de internettechniek je niet verleiden tot slordig werk.

Veiligheid voor alles

Een onuitwisbare eerste indruk maken door met je cv een virus mee te sturen, komt je kansen op de nieuwe baan niet ten goede. Met een goede virusscanner is dit soort blunders te voorkomen.

Met alle tips uit het onderzoek heeft Drake Beam Morin een boekje gemaakt. 'E-Speak; Everything You Need To Know Before You Hit The Send Button' is via information@dbm-nl.com gratis aan te vragen.

PROFIEL DRAKE BEAM MORIN

Met meer dan 200 kantoren in 45 landen is Drake Beam Morin het grootste bureau voor outplacement en carrière-coaching ter wereld. Sinds de oprichting in 1967 is DBM uitgegroeid tot de toonaangevende speler als het gaat om oplossingen op het vlak van human resources waarmee bedrijven hun personeelsbestand snel kunnen aanpassen aan de veranderde zakelijke omstandigheden. Om medewerkers te motiveren, te coachen in hun carrière of te begeleiden naar een nieuwe baan.

Sinds juli 2001 maakt Drake Beam Morin deel uit The Thomson Corporation, genoteerd aan de beurs van Toronto in Canada en in Londen. Met een omzet van $6 miljard in 2000 is The Thomson Corporation een vooraanstaande speler op gebied van elektronische media, specialistische informatie per internet en software-toepassingen.