Recente Persberichten
Jaar:
~2002
~2001
~2000

Persbericht

Beleid voor innovatief ondernemerschap op de goede weg

12-3-02

nummer: 2135

Het Nederlandse beleid voor innovatief ondernemerschap is op de goede weg. Dit blijkt uit het rapport 'Innovative Entrepreneurship, New Policy Challenges' van het Ministerie van Economische Zaken en EIM. Op 5 maart jl. werd dit rapport aan staatssecretaris Ybema aangeboden. Naast voorgenoemde organisaties werkten professor Lois Stephenson (International Council for Small Business, Canada) en professor David Storey (Universiteit van Warwick VK) aan dit rapport mee.

Op basis van een internationale vergelijkende studie komt Lois Stephenson tot de conclusie dat innovatieve starters zich beter ontwikkelen in landen waar overheden niet alleen ondersteunende maatregelen ontwikkelen gericht op deze specifieke groep bedrijven maar daarnaast ook maatregelen treffen om de totale samenleving ondernemender te maken. Volgens haar is Nederland dan ook op de goede weg, maar zijn we er nog niet. Het aantal bedrijven per hoofd van de bevolking is in Nederland nog steeds relatief laag.

Uit de bijdrage van Pieter Waasdorp van het ministerie van EZ blijkt dat het Nederlandse beleid enerzijds gericht is op het stimuleren van een ondernemende samenleving en anderzijds op het stimuleren van innovatieve starters, spin-offs en snelle groeiers. Het tweesporenbeleid, waar Lois Stephenson voor pleit, wordt in Nederland dan ook gevolgd. Yvonne Prince van EIM toont in haar bijdrage aan dat de nettogroei van het aantal bedrijven in Nederland gedurende de laatste jaren, relatief groot is in vergelijking tot andere Europese landen, de Verenigde Staten en Japan. Daarnaast laat zij zien dat Nederlandse technologische starters en spin-offs ook werkelijk innovatiever zijn dan andere starters en dat snelgroeiende bedrijven innovatiever zijn dan andere bedrijven.

Maar is het ook werkelijk mogelijk om het aantal starters structureel op een hoger niveau te brengen? Op basis van informatie uit Groot-Brittanië, uit David Storey hierover zijn twijfels. Enerzijds kost dit veel geld en anderzijds blijkt dat het aantal starters weer daalt als de ondersteunde programma's beëindigd worden. Bovendien waarschuwt hij ervoor dat een toename van het aantal starters ten koste kan gaan van de kwaliteit van de bedrijven. Kortom genoeg uitdagingen voor de Nederlandse overheid.

Bestelinformatie

Deze -gratis- publicatie (exclusief administratie- en verzendkosten) kan besteld worden bij EIM (bestelnummer A200112; ), per telefoon (079 341 36 34) of per fax (079 341 50 24).

Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 341 36 34