Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 13

BRANDPUNT MILIEU

Debat: Is milieu nog hot?

Hoe krijgen we het milieu opnieuw op de agenda in de aanloop naar de verkiezingen en in de formatie daarna? TUMULT organiseert samen met GroenLinks een debat op 26 maart in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat waar een kring van prominente politici en milieudeskundigen een antwoord zal geven. Voor een aantal politici zijn anno 2002 de problemen wat betreft het milieu opgelost. Anderen daarentegen roepen dat nu de discussie zou moeten gaan over het klimaat (broeikaseffect); mobiliteit en de open ruimte; de kwaliteit van de natuur; gezondheid en veiligheid. Maar welke milieuproblemen leven bij het grote publiek? Voor het publiek lijken de argumenten over het milieu aan slijtage onderhevig. De discussie gaat uitsluitend over geld en is ingewikkeld en technisch geworden. Waarom kan er geen juiste balans gevonden worden tussen de politiek, het beleid en de dwingende vragen die een dreigende milieucrisis afroepen? Is er sprake van onwil of verwarring bij de politiek? Wordt het niet hoog tijd dat ministeries meer met elkaar gaan samenwerken? Of realiseer je 'meer milieu op de agenda' met een meer omvattend ministerie voor milieu? Kortom, hoe kan je het milieu een prominentere plaats geven op de politieke agenda.

In debat: Marijke Vos, lid Tweede Kamer GroenLinks, Nico Papineau Salm, directeur Stichtse Milieufederatie, Roland Pereboom, directeur Milieucentrum Utrecht, Diederik Samsom, kandidaat-lid Tweede Kamer PvdA, Laurens Drogendijk, algemeen directeur Green Cab, Boris van der Ham, kandidaat-lid Tweede Kamer D'66, Titia van Leeuwen, Hfd. Dienst Afvalbeheer VROM, Jan Hendrik Klein Molekamp, lid Tweede Kamer VVD, Peter van Wijmen, lid Tweede Kamer CDA ,Geert Bergsma, adviseur CE adviesbureau, Hugo van der Steenhoven, lid Tweede Kamer GroenLinks. Voorzitter is Dik Binnendijk, bioloog en journalist

Tevens zal een aantal columnisten, onder wie Robert Giesberts (fractievoorzitter GroenLinks Utrechtse ge-meenteraad) en Vera Dalm, campagneleider Milieudefensie, hun visie geven op de vraag waarom het milieu van de politieke agenda is geraakt.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree Eu 3,40/f 7,50/CJP & U-Pas EU 2,27/f5,00. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht