Cito

Reactie Citogroep op Volkskrantartikel over boycot eindtoets

12 maart 2002

Wij hebben van nog geen enkele school een reactie op de boycotactie. We zijn uiteraard blij met het oordeel van de genoemde Jenaplanscholen over de kwaliteit van de Eindtoets. We zouden de heer Meijer er op willen wijzen dat het gebruik van de Eindtoets vrijwillig is.

Of de Eindtoets verkeerd gebruikt wordt? De heer Meijer en zijn medeboycotters - voor een deel ook niet-gebruikers! - zeggen het. Er zullen ongetwijfeld scholen voor voortgezet onderwijs zijn die te strikt zijn bij het hanteren van de uitslag van de Eindtoets. We wijzen dat af. Het zijn naar onze indruk uitzonderingen. In verreweg de meeste regio's wordt de Eindtoets professioneel gebruikt en is er sprake van een goed overleg tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Wat de klachten over de inspectie betreft: er is de afgelopen jaren nog geen enkele school geweest die het Cito er opmerkzaam op heeft gemaakt dat de inspectie het schoolrapport bij de Eindtoets onjuist of onrechtvaardig zou hebben gebruikt. Het schoolrapport is overigens eigendom van de school. Het Cito wijst iedere gebruiker erop dat het vergelijken van schoolscores een hachelijke onderneming is.

Omdat de scholen in het bericht dit jaar vermoedelijk niet hebben meegedaan, hebben ze ook het Eindtoets Bulletin van februari niet ontvangen. Daarin maken we duidelijk dat de toets veel meer zegt over een leerling dan over zijn of haar niveau op het gebied van de basisvaardigheden (taal, rekenen en studievaardigheden). Indirect zegt de toets natuurlijk wel degelijk iets over intelligentie en de werkhouding (concentratie,ijver, belangstelling). Kinderen die intelligenter zijn en die zich beter kunnen concentreren halen een hoger resultaat op de Eindtoets. Intelligentie, concentratie en bijvoorbeeld doorzettingsvermogen zijn eigenschappen die niet een twee drie veranderen. Daarom is de Eindtoets een goede voorspeller van toekomstig schoolsucces, een onafhankelijke aanvulling op het oordeel van de school.

De Eindtoets meet alledaagse leerstof. Scholen die gewoon het basisprogramma van de basisschool onderwijzen kunnen de Eindtoets zonder meer gebruiken.