ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV akkoord met SER-advies WAO (12 maart 2002)

Het bondsbestuur van ABVAKABO FNV heeft vandaag ingestemd met het SER-advies over de WAO. Aan de instemming met het akkoord stelt ABVAKABO FNV één harde voorwaarde: er mag geen formeel beletsel zijn om in het tweede ziektejaar CAO-afspraken te maken waarin wordt opgenomen dat werken loont. Als hierover onverhoopts geen volstrekte duidelijkheid komt, stemt ABVAKABO FNV niet in met het SER-akkoord. Overigens verwacht de bond dit niet vanwege de toezeggingen die de FNV heeft gedaan.

De bondsraad van ABVAKABO FNV heeft twee weken geleden de voorwaarde geformuleerd dat ook in het tweede ziektejaar het principe werk moet lonen moet gelden, waardoor het inkomen uit werk en uitkering gezamenlijk hoger uitkomt dan 70 procent. Deze uitleg, in SER-akkoord en/of STAR-aanbeveling, moet volgens de bond juridisch afdwingbaar worden vastgelegd, zodat werkgevers zich niet kunnen verschuilen achter bepaling 2 in de STAR-aanbeveling dat de loondoorbetaling voor zieke werknemers die gedeeltelijk werken beperkt blijft tot 70 procent. Aan die voorwaarde lijkt nu te worden voldaan.

Het bondsbestuur heeft ook nog enkele kanttekeningen bij het advies geplaatst. ABVAKABO FNV gaat er van uit dat in het SER-akkoord geen lijsten van ziekten worden opgenomen die bij voorbaat leiden tot het in beginsel uitsluiten van de WAO. Mensen die ziek zijn worden individueel gekeurd; er zal per ziektegeval een individueel oordeel worden geveld.
Bovendien blijft het bondsbestuur van mening dat de uitvoering van loonaanvullingsregelingen beter in publieke handen kan zijn.

Edith Snoey, lid dagelijks bestuur van ABVAKABO FNV: Het is een zeer moeilijke discussie geweest in onze bond. Natuurlijk hebben ook onze leden veel problemen met het advies. Alles afwegende vinden wij het een goede zaak om in te stemmen met het advies, omdat we als sociale partners onze verantwoordelijkheid moeten nemen. De politiek is nu aan zet. Maar ze moeten niet gaan marchanderen en onderdelen uit het akkoord halen. Dan is het akkoord van de baan.

ABVAKABO FNV is met 361.000 leden in grootte de tweede FNV-bond. De bond had gisteren in de Federatieraad van de FNV nog het voorbehoud gemaakt dat het mogelijk moet zijn om CAO-afspraken te maken zodat werken in het tweede ziektejaar loont en dat het bondsbestuur nog akkoord moest gaan met het SER-advies.

---