Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Online matching met Stemwijzer.nl

Amersfoort, 12 maart '02- Op de internetsite www.stemwijzer.nl kunnen kiezers bepalen welke politieke partij het beste bij hun ideeën past. Bezoekers kunnen de stemwijzer als hulpmiddel gebruiken voor hun keuzebepaling voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei aanstaande. De stemwijzer is flexibel in te zetten voor verschillende soorten verkiezingen, ook voor lokale verkiezingen, waarbij gemeenten ieder hun eigen lokale stemwijzer willen gebruiken.

De stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) maakt gebruik van een door Springsite ontworpen online matching tool. De bezoeker geeft via internet antwoord op stellingen waarin standpunten van de landelijke poltieke partijen zijn verwerkt. De bezoeker kan bepaalde thema's, zoals "milieu" of "onderwijs", meer gewicht toekennen. De software vergelijkt de antwoorden direct met de door het IPP ingevoerde partijstandpunten.

De op XML gebaseerde software genereert op basis van de gemaakte keuzes een stemadvies, waarbij de partij met de beste match met logo bovenaan komt. In aflopende volgorde wordt de overeenkomst met de andere partijen weergegeven. De bezoeker kan bovendien per standpunt zijn eigen antwoord vergelijken met de standpunten van een geselecteerde partij.

Bijzonder aan de opzet van de stemwijzer is het content management systeem. Door strikte scheiding van vorm en inhoud is het een flexibel en multifunctioneel en snel aanpasbaar systeem. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart j.l. hebben tien grotere gemeenten waaronder Amsterdam, Amersfoort en Enschede gebruik gemaakt van de stemwijzer. Hierbij kon het IPP binnen het Springsite systeem voor elke gemeente een aparte stemwijzer definiëren. De gemeenten hoefden slechts de stemwijzer in hun eigen site te integreren. Slechts enkele dagen later, op 11 maart is dezelfde stemwijzer met andere content online gegaan voor de landelijke verkiezingen, zonder dat aanpassingen in de programmatuur noodzakelijk was.

Springsite automatiseert, optimaliseert en vergroot de toegankelijkheid van bedrijfsprocessen door middel van het ontwikkelen en implementeren van internettechnologie.

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Het instituut speelt voortdurend in op maatschappelijke vraagstukken via diverse projecten.

Kijk voor meer informatie op www.springsite.com/cases/stemwijzer.html of bezoek gelijk de stemwijzer op www.stemwijzer.nl.

Einde persbericht

Contact:
Springsite, the XML Solution Source
Dhr. Bas Holla
Marketing & PR
Nijverheidsweg-Noord 60
3812 PM Amersfoort
t 033-46 99 886
m 06-21232007
f 033-46 99 900
bholla@springsite.com
www.springsite.com