TNT Post Groep NV

PTT Post geeft bijzondere Friese provinciepostzegel uit

12 maart 2002

12 maart emissie zesde Verrassingspostzegel

Drs. E.T.H.M Nijpels, Commissaris van de Koningin in Friesland ontvangt vandaag op het provinciehuis in Leeuwarden het eerste velletje provinciepostzegels van Friesland uit handen van de heer ing. H.M. Koorstra, voorzitter Directie PTT Post.

De speciale provinciepostzegel van Friesland behoort tot de unieke serie van twaalf Verrassingspostzegels die PTT Post dit jaar uitgeeft. In een tijd waarin veel aandacht is voor de eenwording van Europa wil PTT Post met deze bijzondere serie, graag aandacht schenken aan de regionale diversiteit, cultuur en identiteit in Nederland. Aan iedere provincie wordt dan ook vanaf 12 maart een speciaal postzegelvelletje met twaalf postzegels gewijd en dit is nog nooit in Nederland gebeurd.

Toen de Commissaris van de Koningin in Friesland, de heer Nijpels vernam dat Friesland op de eerste provinciepostzegel staat, reageerde hij aangenaam verrast " Fryslan op de kaart, Fryslan nu ook op de post".

Friese provinciezegel

Het ontwerp van de provinciezegel is gebaseerd op de provincievlag van Friesland, deze vlag kenmerkt zich door blauwe banen en rode plompenbladen. De kleuren blauw en rood in de postzegel zijn bovendien opgebouwd uit tekst van het Friese volkslied. Op deze manier zijn twee kenmerkende elementen van de provincie gecombineerd tot een postzegelontwerp. Het postzegelvelletje is verpakt in een gratis postzegelmapje. Hierin is interessante informatie over de provincie Friesland en het provincievolkslied opgenomen. In het velletje van twaalf postzegels zijn tevens zes sluitzegels opgenomen waarop bekende aspecten van de provincie Friesland in beeld zijn gebracht zoals Abe Lenstra, Fries Paard, de Waddenzee, de Friese doorlopers, Suikerbrood en het Fierljeppen.

Beperkte oplage en verkrijgbaarheid

De provinciepostzegels van Friesland zijn vanaf vandaag in een beperkte oplage verkrijgbaar, alleen bij de postkantoren in Friesland. Daarnaast zijn ze te koop bij Collect Club in Groningen. Ook trekt vanaf vandaag de speciale Provincie Postzegel Promotietruck twee weken door Friesland. In deze promotietruck worden naast de provinciepostzegels, typische provincieproducten verkocht, die niet op het postkantoor te koop zijn. Bovendien ontvangt men alleen bij aankoop van een velletje provinciepostzegels in de promotietruck, een gratis toegangsbewijs voor AMPHILEX 2002.

Locatieschema Provincie Postzegel Promotietruck

De komende twee weken staat de Provincie Postzegel Promotietruck op de volgende locaties:

Dinsdag 12 maart Provinciehuis Leeuwarden

Woensdag 13 maart Wilhelminaplein Leeuwarden

Vrijdag 15 maart Parkeerplaats Konmar, spoorstraat 1

Zaterdag 16 maart Winkelcentrum Damwoude, Conradi Veenlandstraat Damwoude

Dinsdag 19 maart Gemeenteplein, Heerenveen

Woensdag 20 maart Gemeenteplein, Heerenveen

Donderdag 21 maart Kiryat Onoplein, Drachten

Vrijdag 22 maart Kiryat Onoplein, Drachten

Zaterdag 23 maart Wilhelminaplein Leeuwarden

Vanaf 26 maart bevindt de Provincie Postzegel Promotietruck zich in de provincie Drenthe.

Het ontwerp

Vandejong uit Amsterdam is, in samenwerking met Van GOG-ontwerpers, verantwoordelijk voor het ontwerp van de postzegel en het velletje.

AMPHILEX 2002

Dit is de grote internationale postzegelbeurs die PTT Post samen met de Stichting Filatelie organiseert van 30 augustus tot en met 3 september 2002 in de RAI te Amsterdam. Aanleiding voor dit evenement is het 150-jarig bestaan van postzegels in Nederland dit jaar. Rode draad van deze beurs is Nederland als handelsland in het heden en verleden met als speerpunten de VOC en het vervoer van post door de eeuwen heen. Meer informatie over het programma, achtergrondinformatie en actualiteiten op: www.amphilex.nl. Op deze beurs wordt verschijnt het dertiende en tevens laatste postzegelvelletje, waarin alle 12 verschillende provinciepostzegels zijn opgenomen.

De Verrassingspostzegels

Sinds zes jaar geeft PTT Post Verrassingspostzegels uit. De eerste Verrassingspostzegel werd op 21 januari 1997 uitgegeven. Elk jaar hebben de postzegels een speciaal thema en een bijzonder ontwerp. Eerder verschenen al de Kraspostzegel (1997), de Creatiefpostzegel (1998), de I Love Stamps-postzegel (1999), de Doe Maar-postzegel (2000) en de Zilveren Postzegel (2001).

Koninklijke PTT Post is onderdeel van TPG dat wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke PTT Post, een breed scala aan post, express en logistieke diensten verleent.

TPG N.V. heeft ongeveer 138,500 werknemers in 59 landen en is actief in meer dan 200 landen. De totale omzet van TPG bedroeg in 2001 11,2 miljard, een stijging van 12,9% ten opzichte van 2000. TPG N.V. is aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt genoteerd.


*Vanaf mei 2002 zal Koninklijke PTT Post haar naam wijzigen in Koninklijke TPG Post

Emissieschema Verrassingspostzegel 2002

12 maart
emissie provincie Friesland

26 maart
emissie provincie Drenthe

9 april
emissie provincie Noord Holland

23 april
emissie provincie Gelderland

7 mei
emissie provincie Noord Brabant

21 mei
emissie provincie Groningen

4 juni
emissie provincie Zuid Holland

18 juni
emissie provincie Utrecht

2 juli
emissie provincie Zuid Limburg

16 juli
emissie provincie Overijssel

30 juli
emissie provincie Zeeland

13 augustus
emissie provincie Flevoland

30 augustus
emissie velletje met van alle provinciepostzegels op AMPHILEX 2002