Ingezonden persbericht

's-Hertogenbosch, 12 maart 2002

Informatie voor de pers

Hulpverlening Liliane Fonds groeit met 15%

In 2001 hulp voor 28.285 kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden

Het Liliane Fonds, speciaal fonds voor kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden, werkte in 2001 samen met 1476 contactpersonen in Azië, Afrika en Latijns Amerika. Via hen werd een groei van 15% gerealiseerd en het fonds hielp 28.285 kinderen en jongeren voor een gemiddeld bedrag van EUR 150,29. In de voorjaarsnieuwsbrief richt het Liliane Fonds de aandacht op de lange weg die de kinderen gaan.

Problemen met horen
Zuster Margaret Jacob, werkzaam in Ghana, begeleidt kinderen met hoorproblemen. Veel kinderen hebben baat bij een hoorapparaat. Bij sommigen is de gehoorstoornis echter zo ernstig dat geluidsversterking zinloos is. Dan moeten de kinderen op school andere vormen van communicatie leren. Soms ook zijn er kinderen met chronische middenoorontsteking, bij wie door langdurige medische behandeling doofheid voorkomen wordt. De weg naar een rechtmatige plaats in de samenleving is voor kinderen met hoorproblemen vaak lang en moeizaam. Het Liliane Fonds hielp via Zuster Margaret 135 kinderen door bij te dragen in de kosten van medische zorg, hoorapparaten en onderwijs.

Een lange weg
Een lange weg kent ook de 10-jarige Rosa Gamarra uit Peru. Rosa woont met haar moeder aan de rand van Lima in de volkswijk El Augustino. Zij liep bij de geboorte een hersenbeschadiging op. Lange tijd werd het leven van Rosa beheerst door stuipaanvallen, soms meer dan 70 per dag. Geen enkel medicijn sloeg aan. Twee jaar geleden vond men een middel, waar zij wel baat bij heeft en haar aanvallen beperken zich nu tot een of twee per dag. Zuster Esperanza Muntadas, contactpersoon van het Liliane Fonds, vroeg voor Rosa hulp. Het Liliane Fonds zorgde voor een rolstoel en betaalt mee aan de medische hulp. Rosa gaat nu langzaam maar zeker vooruit.

Donateurs
Het Liliane Fonds is in staat die hulp te bieden dankzij de financiële steun van ruim 65.000 particuliere donateurs, bedrijven en instellingen in Nederland. Die giften zorgen er voor dat geld gestuurd kan worden voor operaties, hulpmiddelen, onderwijs en vakopleidingen. De hulpverlening kenmerkt zich door de persoongerichte, directe en kleinschalige werkwijze, die tot doel heeft het kind tot zijn recht te laten komen.
---

---