Provincie Utrecht

Persbericht

Bruggen over de Vecht langer open

12-03-2002
De openingstijden van de beweegbare bruggen over en sluizen in de Vecht worden verlengd. Dat hebben gedeputeerde staten van Utrecht besloten. Het vaarseizoen wordt, overeenkomstig de huidige praktijk van bedienen, verlengd van 1 april tot 1 november en in het hoogseizoen worden de openingstijden en pauzes van een aantal bruggen aangepast.

In de afgelopen jaren is gebleken dat de huidige bedieningstijden van de bruggen en sluizen in de Vecht en in aangrenzende wateren niet voldoende op elkaar zijn afgestemd en niet meer voldoen aan de behoefte van de recreatie- en de beroepsvaart. Daarom is de afgelopen tijd uitvoerig overleg gevoerd met de beheerders van de bruggen en sluizen en met de besturen van alle betrokken organisaties, waaronder de recreatie- en beroepsvaart.

Verruiming van vaartijden
Met de verlenging van het vaarseizoen brengt de provincie de regeling in overeenstemming met de geldende praktijk. Hiermee wordt onder meer voldaan aan de wens van de recreatievaart om ook de paasdagen en de herfstvakantie binnen het vaarseizoen te laten vallen. Ook worden de lunchpauzes bij bruggen ten noorden van de gemeente Utrecht in het hoogseizoen teruggebracht tot een half uur, waardoor files op de weg en op het water zullen afnemen en meer uniformiteit in de bedieningstijden wordt bereikt.
In de gemeenten Maarssen en Breukelen vinden drie wijzigingen plaats. Ten eerste worden de bruggen in het hoogseizoen voortaan tot 20.00 uur bediend, dat is een uur langer dan voorheen. Hierdoor wordt een betere mogelijkheid geboden om zonder overtreding van de maximumvaarsnelheid de Loosdrechtse Plassen te bereiken voordat 's avonds de Mijndensesluis is gesloten. Tevens wordt de lunchpauze in het hoogseizoen teruggebracht tot een half uur. Verder wordt er bij de Maarssense en Breukelense bruggen in het hoogseizoen op zaterdag en zondag een pauze ingevoerd tussen 16.30 en 17.30 uur.

Door deze wijzigingen worden de vaarmogelijkheden voor de scheepvaart verbeterd en zijn de bedieningstijden van de verschillende bruggen en sluizen voortaan beter op elkaar afgestemd.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 2582192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl