Ingezonden persbericht

Utrecht, 12 maart 2002

Fietsersbond wil uitspraak Raad van State over voorrangsregels op rotondes

Minister Netelenbos steunt hoger beroep Fietsersbond

Minister Netelenbos vreest dat de uitspraak van de rechtbank Assen over de voorrangsregeling op de rotonde Coevorden verwarring geeft over de verkeersregel rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Vanwege het principiële karakter van de zaak heeft de minister de Fietsersbond verzocht in hoger beroep te gaan. Verder heeft ze aangegeven de Fietsersbond met kennis en ervaring bij te willen staan in een procedure bij de Raad van State. Inmiddels heeft de Fietsersbond het hoger beroep aangetekend.

Een jaar geleden spande de Fietsersbond een beroepszaak aan tegen de voorrangsregeling op de rotonde bij het station van Coevorden. De Fietsersbond betoogde voor de Assense rechtbank dat fietsers die de rotonde volgen aanspraak kunnen maken op de regel 'rechtdoor op dezelfde weg gaat voor'. Door een jurist van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat werd ter zitting bevestigd dat de haaientanden en het voorrangsbord daarin geen verandering brengen. De rechtbank schoof deze discussie echter terzijde en spreekt zich niet uit over wie er werkelijk voorrang heeft. De rechtbank oordeelde dat het voldoende is dat fietsers in de praktijk voorrang verlenen aan de automobilisten.

De Fietsersbond vindt dat er een einde moet komen aan de verschillende voorrangsregels op gelijkvormige rotondes. Met name de drie Noordelijke provincies varen hun eigen koers. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond zelf en van de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG). Het gezaghebbende regelgevingsinstituut CROW heeft een duidelijk advies gegeven waarin staat dat fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom voorrang hebben op het verkeer dat de rotonde oprijdt of afslaat. In het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) wordt naar CROW-richtlijnen verwezen als het gaat om kwaliteitseisen van fietsers. Via het hoger beroep hoopt de bond helder te krijgen of de huidige wetgeving voldoende is om deze uniformiteit af te dwingen. Zo niet, dan zal de bond opnieuw bij minister Netelenbos aandringen op extra wetgeving, die gemeenten en provincies dwingt tot uniformiteit. Gezien het belang dat de minister hecht aan het hoger beroep, rekent de Fietsersbond erop dat de wetgeving dan aangepast zal worden.