---

Brieven aan de Kamer
---

Het Defensie IV-traject en de voorgenomen verwerving van een ERP-pakket

12-03-2002

Op 5 februari jongstleden vroeg u om nadere informatie over het Defensie informatievoorzieningstraject (IV-traject) en de voorgenomen aanschaf van een Enterprise Resource Planning (ERP) pakket (uw kenmerk: 04-def-2002). Met deze brief informeer ik u over de stand van zaken.

In mijn brief van 10 september 2001 over het Defensie IV-Beleidsplan (Kamerstuk 27 400, nr. 51) heb ik uiteengezet hoe Defensie de komende jaren de herstructurering van de informatievoorziening (IV) gestalte wil geven. Naast informatie over het project Tracking&Tracing (Kamerstuk 27 830 nr. 8 d.d. 6 juli 2001), het project Personeel en Organisatie 2000+ (Kamerstuk 28 000, nr. 5, 16 oktober 2001) stuurde ik u onlangs een brief over Materieellogistieke-IV (Kamerstuk 28 000 X, nr. 21 d.d. 17 januari 2002). Zowel in het Defensie IV-beleidsplan als in de brief over de Materieellogistieke IV ga ik in op het voornemen om over te gaan tot de aanschaf van een ERP-pakket. Een dergelijk pakket is nodig om op termijn te kunnen komen tot een samenhangende en geïntegreerde informatievoorziening.

In het IV-Beleidsplan wordt ingegaan op de in- en externe factoren die de informatiebehoefte bepalen. Het gaat daarbij onder meer om ontwikkelingen op het gebied van het Beleid Bedrijfsvoering Defensie (BBD), VBTB en de daarmee samenhangende invoering van een Baten-Lasten-Stelsel bij het ministerie van Defensie. De invoering van een Baten-Lasten-Stelsel bij Defensie vereist een IV-systeem dat de personele, de materieellogistieke en de financiële gegevens kan koppelen en in samenhang kan bezien. Het geautomatiseerde IV-systeem dat de invoering van het Baten-Lasten-Stelsel gaat ondersteunen, zal een ERP-pakket zijn.

Voorafgaand aan de implementatie van een ERP-pakket moeten afspraken zijn gemaakt over de mate van samenhang tussen de bedrijfsvoering, de informatiesystemen en de gebruikte techniek (deze samenhang wordt ook wel de architectuur genoemd). Daarnaast moet helder worden afgesproken op welke wijze deze architectuur wordt gerealiseerd (dit wordt ook wel de migratiestrategie genoemd). Het externe adviesbureau Gartner heeft op ons verzoek een onderzoek uitgevoerd waarbij de architectuur op volledigheid en consistentie is getoetst. Gartner onderstreept de behoefte aan de invoering van een ERP-pakket, maar stelt dat de architectuur en de migratiestrategie op een aantal punten nog nadere detaillering behoeven.

De invoering van een ERP-pakket heeft voor Defensie grote financiële en organisatorische gevolgen. Een zorgvuldige voorbereiding, met een afgewogen analyse van alle relevante factoren, is derhalve op zijn plaats. Naar verwachting worden de verbeteringen aan de architectuur en de migratiestrategie in de loop van dit jaar voltooid en verdere vervolgstappen gericht op de selectie van een ERP-pakket ter hand genomen.

De Staatssecretaris van Defensie,

H.A.L. van Hoof

Nieuws Ministerie van Defensie