Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM stelt meer gemeenten onder toezicht (12-3-2002)


Het aantal gemeenten dat door VROM onder verscherpt toezicht is gesteld is sterk geste­gen. Ook is het aantal handhavingsverzoeken van VROM gestegen. Dit blijkt uit de
rapportage over de activiteiten van de Inspectie Ruimtelijke Ordening 2001 die minister Pronk vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal gestarte gemeentelijke
toezichtsonderzoeken naar de uitvoering van de WRO en de handhaving is gestegen van 13 in 1998 naar 60 in 2001. In
2001 zijn 75 rapportages daadwerkelijk voltooid, aanzienlijk meer dan voorheen. Steeds meer onderzoeken gaan ook over de bouw- en milieuregelgeving: in 2001 waren dat er 20.
Als blijkt dat een gemeente bewust in strijd met de wet heeft gehandeld en snelle verbetering niet aannemelijk is, plaatst de VROM-inspectie deze gemeente onder verscherpt toezicht. Ook ernstige incidentele zaken kunnen hiertoe leiden. In 2001 zijn de volgende gemeenten onder verscherpt toezicht geplaatst: Valkenswaard, Venray, Nuenen, Eindhoven en Leeuwarderadeel. De vorm en omvang van het verscherpt toezicht wordt vastgesteld na een VROM-breed onderzoek.
Het aantal handhavingsverzoeken van de inspectie aan gemeenten om een eind te maken aan een illegale situatie, vertoont een stijgende lijn: van 4 in 1998 naar 25 in 2001. In de afgelopen vier jaar is slechts in vier gevallen het handhavingsverzoek niet gehonoreerd. 

Er
kunnen zich situaties voordoen waarbij een bouwvergunning is gegeven maar er hierbij sprake is van een grove schending van het recht en een goede ruimtelijke ordening. Schorsing en vernietiging van de vergunning door de Kroon kan dan als ultiem middel noodzakelijk zijn. Sinds 2000 was vernietiging van 2 bouwvergunningen aan de orde te Valkenswaard. Voor twee gevallen in de gemeente Nuenen is vernietiging in overweging genomen.
In juni 2001 is "Lokaal Signaal" van start gegaan; het digitale meldpunt van VROM. Op dit meldpunt kunnen burgers vragen te stellen of klagen over zaken in hun fysieke leefomgeving. De VROM-Inspectie krijgt hierdoor ook meer inzicht in wat er speelt.  In
2001 kwamen circa 200 klachten binnen, waarvan ongeveer 60% op ruimtelijke ordening betrekking had. In 2002 wordt Lokaal Signaal geëvalueerd.

Het rapport 'Activiteiten handhaving
Wet op de ruimtelijke ordening en ruimtelijk beleid 2001' is te vinden op www.minvrom.nl . Dit is de laatste
rapportage die specifiek over het optreden van de Inspectie Ruimtelijke Ordening gaat. Sinds begin dit jaar bestaat namelijk de VROM-Inspectie, waarin de drie afzonderlijk inspecties volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieuhygiëne zijn opgegaan. Daarom verschijnt in het voorjaar van 2003 één integrale voortgangsrapportage over de handhaving van alle
VROM-regelgeving.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6853&site=persbericht )


---