Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Vraag 1
Antwoord
Vraag 2
Antwoord
Antwoord
Vraag 4
Antwoord
Vraag 5

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Sub-Sahara Afrika Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 12 maart 2002 Auteur Nathalie Kröner

Kenmerk DAF 176/02 Telefoon 070-3485324

Blad 1/1 Fax 070-3486607

Bijlage(n) 1 E-mail nathalie.kroner@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen van het lid Van den Berg (SGP) over voedselhulp aan Malawi

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van den Berg over voedselhulp aan Malawi. Deze vragen werden ontvangen op

4 maart met kenmerk 2010207270.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Van den Berg (SGP)

Vraag 1

---
Kent u het bericht "Famine threatens 4 million people in southern Africa" van de Food and Agriculture Organization van de VN, d.d. 22 februari 2002, waarin ook ingegaan wordt op de dramatisch verslechterende voedselsituatie in Malawi, die te herleiden is tot een slechte maïsoogst als gevolg van overstromingen en hevige regenval in 2001?

Antwoord

---
Het bericht "Famine threatens 4 million people in southern Africa" van de FAO van de VN is bekend.

Door overstromingen en hevige regenval in 2001 zijn de nationale voedselreserves niet op peil. Overigens is het voor Malawi door een combinatie van natuurlijke omstandigheden en hoge bevolkingsdruk vrijwel onmogelijk om zelfvoorzienend in voedsel te zijn.

Vraag 2

---
Kunt u de berichten bevestigen dat de regering van Malawi reeds maanden geleden grote voorraden maïs heeft besteld in Zuid-Afrika, die echter nog steeds niet in Malawi bezorgd zijn, alsook dat nu acuut 20.000 ton maïs nodig is, waarvan door het VN World Food Programme (WFP) tot zover slechts voorzien kon worden in 9.000 ton?

Antwoord

---
De regering van Malawi heeft in oktober 2001 150.000 ton maïs geïmporteerd uit Zuid-Afrika. Door verstopping van de transportroutes heeft echter tot dusver slechts 62.000 ton maïs Malawi daadwerkelijk bereikt. Daarnaast was 30.000 ton maïs besteld uit Tanzania. Het WFP heeft in Malawi 798 ton maïs aan voorraden ter beschikking voor onmiddellijke noodhulp. Aangezien dit slechts een derde betreft van de totale hoeveelheid die voor onmiddellijke noodhulp nodig is, koopt het WFP nu 1.500 ton maïs extra op de lokale markt.

Vraag 3

Zijn er via het nog lopende Nederlandse "Malawi Health Population and Nutrition Programme" mogelijkheden voor het verlenen van extra voedselhulp, of acht u andere kanalen daarvoor meer geëigend?

Antwoord

---
Er zijn geen mogelijkheden via het Nederlandse "Malawi Health Population and Nutrition Programme", aangezien het hier gaat om een pilot programma voor een sectoraal programma in de sector Gezondheid. Andere kanalen zijn hiervoor meer geëigend.

Vraag 4

---
Bent u ervan op de hoogte dat het Nederlandse consulaat in Blantyre aan één van de weinige Nederlandse NGO's in Malawi, de Stephanos Foundation, verzocht heeft om een voedselhulpproject op te zetten en dat deze stichting niet alleen een plan heeft voorbereid voor voedselhulp, maar ook over het netwerk beschikt om in Zuid-Malawi dat plan daadwerkelijk tot uitvoering te brengen? Hoe staat u tegenover dit plan?

Antwoord

---
Het consulaat te Blantyre heeft de Stephanos Foundation niet verzocht een voedselhulpproject op te zetten. De Stephanos Foundation heeft het projectvoorstel bij het consulaat ingediend. Na bestudering van het voorstel is gebleken dat dit voorstel zich niet kwalificeert voor financiering. De opzet, aanpak en operationalisering van het project om op korte termijn voedselhulp aan te bieden zijn inhoudelijk te zwak bevonden.

Vraag 5

---
Bent u bereid om zowel langs het particuliere als langs het multilaterale kanaal op korte termijn een financiële impuls te verlenen voor noodhulp in de vorm van voedselverstrekking?

Antwoord

Het voedselprobleem in Malawi maakt deel uit van een regionale voedselschaarste, die gedeeltelijk structureel is. Vooralsnog is door de verantwoordelijke ambassade in Lusaka in samenspraak met het ministerie EUR 45.378,- ter beschikking gesteld. Dit bedrag zal voor lokaal aan te kopen voedsel in Malawi worden ingezet. Twee NGO's, die reeds ter plekke actief zijn, zullen het voedsel onder strikte monitoring aan de meest kwetsbare doelgroep, te weten (gehandicapte) kinderen, (zwangere) vrouwen en wezen, distribueren. Indien een verzoek wordt ingediend, zal additionele steun via het World Food Programme worden overwogen.

===