Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-062
Den Haag, 12-3-2

Antwoorden op kamervragen van het lid van de tweede kamer der Staten Generaal de heer Marijnissen over het begrotingstekort in Duitsland

Vraag 1:
Hoe omschrijft u het verwachte begrotingstekort van Duitsland als U een tekort van 1,9% in Italië "zeer zorgelijk" noemde?

Antwoord 1:
Vorig jaar heb ik berichten dat het Italiaanse begrotingstekort zou oplopen zeer zorgelijk genoemd, mede omdat dit niet alleen dreigde voort te vloeien uit conjuncturele oorzaken maar ook uit discretionaire uitgavenoverschrijding. Naarmate tekortramingen dichter bij de 3% BBP uitkomen is er nog meer reden voor zorg. Overigens wil ik erop wijzen dat het Italiaanse tekort in 2001 naar verwachting iets boven de 1% BBP is uitgekomen.

Vraag 2:
Bent u voor het opleggen van een boete van maximaal 0,5% BBP aan Duitsland als het Duitse begrotingstekort hoger uitvalt dan 3%? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2:
Ik ben voor het volgen van het stabiliteitspact en het Verdrag. Bij een tekort van boven 3% BBP geeft de Ecofin Raad het desbetreffende land een aanbeveling tot het nemen van maatregelen ter reductie van het tekort onder 3%. Als het land deze aanbeveling niet nakomt, kan de Ecofin Raad een sanctie in de vorm van een renteloos deposito bij de Commissie opleggen. Als het buitensporig tekort twee jaar na het vaststellen van een strafdeposito niet is gedresseerd, wordt het deposito omgezet in een boete.

Vraag 3:
Denkt U dat één euroland ooit een dergelijke boete zal betalen?

Antwoord 3:
Het pact is zo ingericht, dat alle inspanningen erop gericht zijn te voorkomen dat er ooit een boete moet worden opgelegd.

Vraag 4:
Wat vindt u van de reactie van de vice-voorzitter van de Duitse Centrale Bank die het compromis "een gevaar voor de euro" noemde?

Vraag 5:
Denkt u dat het vertrouwen in de euro is toegenomen door het gemarchandeer met het stabiliteitspact?

Antwoord 4 en 5:
In de unanieme verklaring van de Ecofin Raad dd. 12 februari heeft Duitsland sterkere toezeggingen gegeven dan door de Commissie in de concept early warning werd gevraagd. Duitsland heeft zich gecommitteerd aan het bereiken van een begrotingstekort van dichtbij evenwicht of overschot in 2004 en heeft toegezegd in 2002 alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het tekort onder 3% BBP te houden en alle evt. meevallers ten gunste van het tekort te gebruiken. Overigens verwijs ik graag naar mijn uiteenzetting ter zake in het Algemeen Overleg met de Commissie Financiën d.d. 28 februari 2002.