European Commission

IP/02/398

Brussels, 12/03/2002

Commissie besluit tot verlaging van aan Nederland verleende bijstand uit het europees sociaal fonds (esf) voor de jaren 1994/1995/1996

Tijdens haar zitting op 12 maart, 2002, heeft de Commissie besloten om de onder 12 Structuur Fonds programma's door de EU aan het Koninkrijk der Nederlanden verleende bijstand te verlagen met een totaal bedrag van 157.188.991 nadat onregelmatigheden waren geconstateerd in de uitvoering van deze programma's. Het management van het ESF deel van deze 12 programma's was in handen van Arbeidsvoorziening, de voormalige Nederlandse publieke dienst verantwoordelijk voor werkgelegenheid. De beschikking tot verlaging betreft alleen de via het ESF verleende bijstand, en niet de andere EU fondsen die ook actief zijn in dezelfde programma's.

Anna Diamantopoulou, de Commissaris verantwoordelijk voor werkgelegenheid en sociale zaken verklaart: " Er hebben zich duidelijk serieuze problemen voorgedaan in zowel het management als bij de uitvoering van de projecten, tijdens de besteding van de steun uit het sociaal fonds. De Commissie verwelkomt de nieuwe strakkere regels en procedures die de Nederlandse autoriteiten hebben ingesteld. Deze maatregelen zullen de correcte en efficiënte uitvoering van de steun uit het sociale fonds voor de programmeringsperiode 2000-2006 verzekeren".

De beschikking is genomen in overeenstemming met Commissaris Schreyer van Budget en de Commissarissen Barnier en Fischler, verantwoordelijk voor het Regionale, het Landbouw en het Visserij Fonds, welke samen met het Europese Sociale Fonds in de bewuste programma's hebben geïntervenieerd.

Drie typen van onregelmatigheden zijn geconstateerd tijdens door de Commissie en de Nederlandse autoriteiten uitgevoerde controles:
1. Gedeclareerde uitgaven en opleidingsuren zijn aanzienlijk opgehoogd in vergelijking tot de feitelijk gerealiseerde uitgaven en uren;
2. Het bedrag aan publieke cofinanciering is aanzienlijk opgehoogd, en publieke fondsen en/of inkomsten die aan het project toe vielen, zijn niet gedeclareerd;

3. Van verschillende projecten ontbrak, geheel of gedeeltelijk, de projectadministratie en andere ondersteunende documenten, die moeten bewijzen dat de uitgaven feitelijk hebben plaatsgevonden.

De gevonden frequentie van de onregelmatigheden in een steekproef van 45 projecten die door de Nederlandse autoriteiten is onderzocht, hebben de mening van de Commissie bevestigd dat zij van systematische aard zijn. Dit heeft de Commissie ertoe aangezet om het gevonden fouten percentage te extrapoleren naar de totale populatie van ESF gesubsidieerde projecten uit de drie onderzochte jaren.

De eerste schatting van het fouten percentage, waarop deze extrapolatie was gebaseerd (41.1%), werd herzien, naar aanleiding van additionele informatie ontvangen van de Nederlandse autoriteiten en door het gebruik van een andere extrapolatie methode. Dit laatste werd gesuggereerd door een professor in de statistiek. Deze methode maakt gebruik van het respectieve gewicht van de feitelijk uitbetaalde ESF bedragen voor elk van de vier betrokken Structuurfondsdoelstellingen in de populatie. Het is nu bepaald op 31,3%.

Dit fouten percentage toegepast op het totale bedrag aan ESF fondsen die aan Nederland zijn toegekend voor de jaren 1994-1996, leidt tot een reductie van 147.459.365. Een tweede bedrag van 9.729.626 is hier aan toegevoegd teneinde voor een over-declaratie van Arbeidsvoorziening te corrigeren. De totale reductie waartoe de Commissie besloten heeft bedraagt daarmee 157.188.991.

Dit besluit is gebaseerd op Artikel 24 van Raadsverordening 4253/88 welke de Commissie toe staat om bijstand te reduceren in het geval van onregelmatigheden. De Commissie denkt niet dat gelijkaardige onregelmatigheden zich snel op nieuw zullen voordoen gedurende de huidige programma periode omdat de Nederlandse autoriteiten adequate maatregelen hebben genomen om hun ESF management en controle systeem te verbeteren. Project selectie en goedkeuring werden gecentraliseerd en onder directe verantwoordelijkheid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geplaatst. Tevens is ook is de project controle, zowel tijdens als na afloop, serieus versterkt.