Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 12 maart 2002

IEPENINVENTARISATIE IN HAARLEMMERMEER

De gemeente Haarlemmermeer is op 4 maart jl. gestart met een inventarisatie van alle iepen in de polder. Deze inventarisatie is nodig om de zogenaamde 'iepziekte' te voorkomen. Door het opsporen en onschadelijk maken van aangetaste iepen kan deze ziekte het beste worden bestreden. Naar schatting worden ca. 2.500 gemeentelijke iepen en enkele honderden particuliere iepen geïnventariseerd.
Op dit moment is het nog onvoldoende bekend waar de iepen zich bevinden. Het risico blijft dus bestaan dat een niet opgemerkte, zieke iep in een stukje bos of achtertuin een groot aantal iepen in de omgeving besmet. Dit is mogelijk door de wijze waarop deze ziekte zich verspreidt. De schimmel lift mee met kevertjes die in de stam van zieke of dode iepen tot ontwikkeling komen. Deze kevertjes eten van een nieuwe iep waarbij de schimmel in het wondje terechtkomt, en het kwaad is geschied.
Gedurende vier weken zullen de bedrijven OMEGAM en Van der Goes in opdracht van de dienst Openbare Werken alle bosschages, wegbeplantingen, erven en tuinen bekijken op de aanwezigheid van deze boomsoort. De iepen worden niet ingeënt omdat de kans dan toch bestaat dat de boom ziek wordt. Daarnaast is inenten te kostbaar omdat dit jaarlijks zou moeten gebeuren.
Iepenblad De inventarisatie vindt plaats vanaf de openbare weg. Waar dit niet mogelijk is, zal aan de eigenaar/ beheerder toestemming worden gevraagd om het desbetreffende terrein te betreden. Als de eigenaar niet aanwezig is wordt een brief achtergelaten met het verzoek om een afspraak te maken. Op deze wijze kan dan het terrein gezamenlijk worden betreden, dan wel toestemming worden gegeven het terrein zelfstandig te betreden. De inventarisatie vindt in deze tijd van het jaar plaats omdat de iepen nu bloeien en daardoor makkelijk herkenbaar zijn in het veld.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen